Fort Europa versterkt in Griekenland

Vanaf deze lente verdubbelt het Europese Agentschap voor Grensbewaking (Frontex) zijn vertegenwoordiging in Griekenland. Europa helpt Griekenland meer illegale migranten te onderscheppen en weer naar huis te sturen. Critici in Griekenland vrezen dat de EU in sommige gevallen over de hoofden van de plaatselijke autoriteiten heen beslissingen neemt.
In december nam een ambtenaar van het Griekse eiland Samos Frontex onder vuur. Medewerkers van Frontex zouden 85 asielzoekers hebben gescreend en voor repatriëring naar Athene doorgestuurd zonder de plaatselijke overheid daarbij te betrekken. Frontex ontkent dat, maar drie volksvertegenwoordigers van de Griekse Communistische Partij bevestigen dat Frontex-mensen soms op eigen houtje migranten ondervragen.
Solidariteit met Vluchtelingen, een organisatie op Samos die het opneemt voor migranten, zegt dat op 14 januari nog eens 24 asielzoekers voor deportatie werden aangeduid zonder dat ze toegang kregen tot rechtsbijstand. Bij dat incident zou ook een medewerker van Frontex betrokken geweest zijn.
Volgens het Griekse ministerie van Burgerbescherming zette Frontex in januari in Griekenland maar één ambtenaar in, een medewerker van de Nederlandse marechaussee die op Samos de Griekse autoriteiten moest helpen reisdocumenten te onderzoeken en illegalen te ondervragen.

Operatie Poseidon


Het in 2005 opgerichte Frontex is de voorbije jaren vooral in het nieuws gekomen met activiteiten voor de West-Afrikaanse kust, maar tot hiertoe is operatie Poseidon in de Egeïsche Zee de grootste onderneming van het agentschap. De operatie, met een budget van meer dan 10 miljoen euro, loopt zeker ook de eerste maanden van dit jaar door. De totale begroting van Frontex bedraagt 83,2 miljoen euro.
Bij Operatie Poseidon zijn medewerkers uit 22 Europese landen betrokken. Ze helpen de Griekse overheid de zuidoostelijke grens van de Unie vanuit de lucht en op zee te bewaken, illegale migranten te identificeren en de mensen die gerepatrieerd worden de nodige reisdocumenten te bezorgen.
De Griekse minister van Burgerbescherming, Michalis Chrisohoidis, beklemtoonde vorige week dat Griekenland en de EU de rechten van de opgepakte migranten zullen respecteren. Volgens Chrisohoidis gaat het vaak om slachtoffers van mensenhandelaars.

Tijdelijk coördinatiecentrum


In heel Europa zette Frontex in 2009 een dertigtal vluchten op waarbij illegale vluchtelingen werden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Griekenland nam deel aan drie vluchten naar Nigeria en een naar Georgië. Frontex stelt ook personeel ter beschikking van een tijdelijk coördinatiecentrum voor repatriëringen van de Griekse politie in Athene.
Het aantal asielzoekers en andere migranten dat door gezamenlijke operaties tussen Europese regeringen is uitgezet, is in de afgelopen drie jaar ruim verdrievoudigd. Tussen 1 januari en 15 december 2009 werden 1570 migranten Europa uitgezet met vluchten die geregeld werden door Frontex. In oktober vorig jaar keurden de Europese presidenten en premiers een plan goed om het werk van Frontex nog uit te breiden. Gedacht wordt onder meer aan het financieren van een groter aantal chartervluchten en nauwere samenwerking met landen van herkomst van de asielzoekers. Asielzoekerorganisaties vinden dat er meer garanties moeten komen dat daarbij de rechten van migranten gerespecteerd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.