Forum Asiel en Migraties wil omzendbrief regularisatie voor de zomer

Het Forum Asiel en Migraties, een platform van 120 organisaties uit heel België, vraagt dat de regering zeker vóór de zomer een omzendbrief publiceert met criteria voor regularisatie van mensen zonder papieren.
De omzendbrief is dringend nodig om een einde te maken aan de onleefbare situatie waarin de mensen zonder papieren zich bevinden. Velen verblijven al jaren in België, hebben zich hier maatschappelijk verankerd, doorliepen vaak lange procedures, hebben in veel gevallen ook gewerkt,…
Er is intussen meer dan een jaar tijd verloren sinds een aantal van de partijen die in Leterme I zitten voor de federale verkiezingen van 2007 een regularisatie op basis van duidelijker criteria in het vooruitzicht stelden. Ook het akkoord van 10 oktober 2007, waarin dit voornemen werd bevestigd, is intussen meer dan 6 maanden oud.
Al die tijd hebben de sans-papiers verder moeten overleven in de illegaliteit. De onrust en de wanhoop onder de mensen zonder papieren stijgt dan ook dag na dag, getuige onder meer de vele spontane acties die de voorbije weken de kop op staken.
Minister van Migratie en Asiel Annemie Turtelboom liet vorige week in de Kamer uitschijnen dat de omzendbrief er voor de zomer kan komen. Het FAM wil dat de Minister en de hele regering deze belofte absoluut nakomen.
Deze omzendbrief moet de verblijfsregularisatie mogelijk maken van mensen die jarenlang hebben moeten wachten op de uitkomst van procedures enerzijds (asiel, Raad van State, regularisatieprocedure), en van mensen met “duurzame lokale verankeringen” anderzijds, dit wil zeggen personen die geïntegreerd zijn in ons land.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2745   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift