Fotografen-duo Lamrabat wil een begrip worden in Vlaanderen

Wie denkt dat Marokkanen geen kunstenaars kunnen zijn en niet succesvol, “think again”. Rachid en Mous Lamrabat zijn twee jonge fotografen die de weg naar succes aan het zoeken zijn.
  • Stampmedia Rachid en Mous Lamrabat Stampmedia
Samen richtten de broers twee jaar geleden ‘Lamrabat Photography’ op. Een jaar geleden begonnen ze professioneel te werken. Rachid Lamrabat: ‘We zijn al 6 tot 7 jaar bezig met fotografie. Het was een hobby en we dachten dat het daar bij zou blijven. Maar het werd een passie.’

Ramadan in beeld


De Lamrabat’s kwamen in het begin van de ramadan af met een beeld dat verscheen in de Standaard. ‘Op een koude winteravond zaten we aan tafel en bedachten we hoe we de ramadan in beeld zouden kunnen brengen’, vertelt Rachid. Het beeld “Evolution” bleek een succes te zijn voor zowel moslims als niet-moslims. Nauwelijks een week na de publicatie werden velen fan via hun facebookpagina.Op de foto zie je één persoon die telkens van houding, stijl en kledij verandert terwijl de persoon dezelfde blijft. Mous Lamrabat legt uit: ‘Dit wil zeggen dat vandaag mensen zoals ons trendy zijn en toch nog altijd hun waarden en normen behouden ten opzichte van de islam. Religie blijft nog steeds een rode draad.”

Projecten


‘We zijn blij met ons reeds geleverd werk’, zegt Rachid. ‘We hebben heel leuke projecten binnengehaald.’  Op culturele avonden in Antwerpen zijn zij vaak te gast als fotograferen. Ook artiesten uit Nederland en België fotograferen ze. Zo hadden ze een shoot gedaan van de topdansers van België. ‘Voor rapper Salah Edin, een internationaal artiest, hebben wij zijn volledige album mogen fotograferen. Leuke namen dus.’
In de kantoren van Jobat Vlaanderen in Brussel zullen binnenkort de foto’s van de gebroeders Lamrabat op grote panelen te zien zijn. Eerder al stelden ze ten toon in Leuven, Antwerpen en Gent. Zelf hebben zij er nooit om gevraagd maar ze vinden het wel leuk. ‘We hebben nog heel wat eigen projecten op het programma voor dit jaar, maar daar willen we nog niets over kwijt’, kondigt Mous alvast aan.

Internationaal


‘We focussen ons op België maar we kregen ook al de kans om een aantal projecten te doen in het buitenland’,  zegt Rachid. Voor het productiehuis Jerboa vzw gingen ze naar Senegal voor een filmpje. Na de reis werkte het duo  mee met Jerboa. Jerboa is nu een gevestigde waarde aan het worden in Antwerpen en omstreken. Het is een pool van creatievelingen die werken rond video, foto, art, enz… Jerboa is vandaag vooral gekend voor haar filmpjes en culturele producties zoals Nuff Said. Maar binnenkort komt daar dus ook verandering in.

Begrip in Vlaanderen


“Binnen 5 jaar willen we dat ons statement duidelijk is. Lamrabat Photography moet een begrip zijn in Vlaanderen. Onze stijl moet dan herkend worden”, zegt Rachid. “We willen tonen dat Marokkanen ook wat kennen van kunst, zodat er een generatie komt die dan ook zal kunnen doen en zeggen: “wij horen er ook bij!”
© 2010 - StampMedia - Farah Ahaddour

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3049   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift