Frankrijk houdt de zon even tegen

De Franse regering heeft de betaling aan mensen die zonne-energie leveren aan het net voor drie maanden geschorst. Ondertussen wil ze nieuwe regels uitwerken die ze in maart bekendmaakt. Veel Fransen zijn boos. Milieuorganisaties zijn ongerust.

“We betreuren de opschorting, maar er was te veel speculatie ontstaan”, zei Nathalie Kosciusko-Morizet, de nieuwe minister voor Ecologie en Transport deze week.

Frankrijk, dat zijn energie vandaag vooral uit 58 kerncentrales haalt, kende de laatste tijd een soort zonnerush, een snel toenemend aantal installaties met fotovoltaïsche zonnepanelen. Dat kwam doordat Frankrijk voor zonne-energie die aan het nationale netwerk wordt verkocht, meer betaalt dan wat de markt eigenlijk bepaalt. Volgens sommige berichten hebben die betalingen de nationale elektriciteitsleverancier Elecricité de France (EDF) jaarlijks meer dan 1 miljard euro gekost.

Regels

“We hebben regels nodig voor deze sector, net zoals we die voor andere sectoren nodig hebben”, zei Kosciusko-Morizet, minister sinds november. Ze kondigde aan dat ze ecologie terug op de politieke agenda wil. “Dit is het jaar van de waarheid, verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid”, zei ze.

In een vorige toespraak voor het parlement had Kosciusko-Morizet gezegd dat de meeste fotovoltaïsche zonnepanelen die in Frankrijk geïnstalleerd worden, in China gemaakt zijn en een “zeer dubieuze ecologische voetafdruk” hebben. Volgens de minister moet de sector banen creëren in Frankrijk.

Een parlementair rapport suggereerde dat landbouwers hangars bouwden met alleen maar de bedoeling er zonnepanelen op te installeren en zo van de hoge elektriciteitsprijzen te profiteren. Vele duizenden landbouwers leveren stroom aan het nationale net.

Boos

Vorig jaar kreeg EDF dagelijks een overweldigende hoeveelheid aanvragen van mensen die ook zonne-energie aan het net wilden leveren, zegt de overheid. De bevriezing van nieuwe installaties zet nu kwaad bloed bij veel mensen: ze vinden dat de Franse regering hen onrecht aandoet.

Het officiële argument dat fotovoltaïsche installaties te veel  kosten, klopt niet, zeggen milieuorganisaties: het geld voor hernieuwbare energie komt bij de consument terecht via een taks, de CSPE, die verhoogd is van 4,5 euro per megawattuur naar 7,5 euro in 2011.

“Het probleem begon met een lange wachtlijst om aangesloten te worden op het netwerk”, zegt Joël Vormus, projectmanager van het Comité de Liaison Energies Renouvelables (CLER), een niet-gouvernementele organisatie die meer dan 150 deskundigen in het hele land groepeert. Die wachtlijst is kunstmatig omdat de overheid de mensen aanmoedigde om zich vroeg aan te melden, zegt Vormus. Mensen deden een aanvraag zonder dat ze de middelen hadden om de installatie te financieren of zonder de risico’s te analyseren.

CLER en zijn partners vrezen dat de opschorting van nieuwe projecten een zware impact zal hebben op de sector van de zonne-energie. “We zijn tegen de opschorting omdat het de industrie eigenlijk kapot maakt”, zegt Vormus. “Met de auto-industrie zou je zoiets niet doen. Met de nucleaire industrie zou je zoiets niet doen. Nu bellen mensen ons dat ze failliet gaan. We hopen dat de regering de tijd gebruikt om tot goede beslissingen te komen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.