Frankrijk vandaag "zonder migranten"

Migranten in Parijs, Nice, Marseille en andere Franse steden leggen vandaag het werk neer of proberen helemaal geen geld uit te geven. Met de actie “24 uur zonder ons” protesteren ze tegen “het lot van legale en illegale vreemdelingen in Frankrijk.”
Het initiatief gaat uit van een collectief van bewegingen van en voor migranten, waaronder de mensenrechtenorganisatie Gisti (Groep voor Informatie over en Steun voor Migranten). In Spanje, Griekenland en Italië worden gelijkaardige acties gepland, en ook in België en Nederland zijn migranten zich volgens de actievoerders “aan het verenigen.”
De initiatiefnemers in Frankrijk willen “gelijke rechten voor alle inwoners van Frankrijk, wat hun oorsprong ook is.” De staking moet Frankrijk laten voelen hoe belangrijk migranten zijn voor de economie van het land. De inspiratie kwam van de Verenigde Staten. Daar legden Latijns-Amerikaanse migranten in 2006 het werk neer om hun inbreng in de Amerikaanse economie duidelijk te maken.
Iets meer dan 8 procent van de mensen die in Frankrijk leven, is in het buitenland geboren. Dat is minder dan in België (12,5 procent) en Nederland (10,5 procent). Frankrijk voerde de afgelopen maanden een “identiteitsdebat”. Veel buitenlanders voelden zich daardoor met de vinger gewezen. De Franse regering heeft ook het voortouw genomen bij een nieuwe discussie in de Europese Unie om de illegale immigratie af te remmen.
Frankrijk dringt aan op meer samenwerking bij de grensbewaking en forsere acties tegen mensensmokkelaars en wil het ook makkelijker maken illegale migranten terug naar huis te sturen. De Franse president Nicolas Sarkozy zei op televisie dat hij geen illegale migranten wil zien aanspoelen op de Franse stranden, zoals dat in Spanje en Italië gebeurt.
Critici in Frankrijk leggen een verband met de regionale verkiezingen van later deze maand. Conservatieve politici lijken voordeel te willen halen uit de angst voor vreemdelingen. De Franse Coördinatie voor het Recht op Asiel vreest dat de stemmingmakerij het asielrecht in Frankrijk ondergraaft.
Frankrijk kreeg vorig jaar 47.000 asielaanvragen binnen, volgens de regering ruim 10 procent meer dan in 2008.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.