Franse beren hebben dringend vrouwtjes nodig

De berenpopulatie in de Franse Pyreneeën doet het niet goed. Volgens onderzoekers zijn er teveel mannetjesberen en is er dringend nood aan vrouwtjes om de populatie te redden.
Onderzoekers vrezen dat het aantal bruine beren in Frankrijk nu zo klein geworden is dat de populatie in de nabije toekomst kan uitsterven. Maar een recente studie in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One biedt hoop: door enkele beren te verplaatsen zou de populatie zowel in hoeveelheid als in kwaliteit weer op peil gebracht kunnen worden.
De Franse bruine beren zijn enkel in twee regio’s in de Pyreneeën te vinden: de centrale populatie, die uitgezet is en het relatief beter doet, en de endemische westelijke populatie, die krimpt en lijdt onder inteelt. “Uit ons onderzoek blijkt dat er beren verhuisd moeten worden”, zegt Guillaume Chapron van het Grimsö Wildlife Research Station van de Zweedse Landbouw-universiteit. “Er zijn vooral vrouwtjes nodig voor de vele mannetjesberen.”
De onderzoekers analyseerden data die verzameld werden tussen 1993 tot 2005. Daaruit bleek dat de westelijke populatie zich met veel minder succes voortplant dan de centrale. De oorzaken zijn inteelt, maar ook het feit dat mannetjesberen jongen van andere mannetjes doden om hun eigen kansen op voortplanting te vergroten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.