Franse beren hebben dringend vrouwtjes nodig

De berenpopulatie in de Franse Pyreneeën doet het niet goed. Volgens onderzoekers zijn er teveel mannetjesberen en is er dringend nood aan vrouwtjes om de populatie te redden.
Onderzoekers vrezen dat het aantal bruine beren in Frankrijk nu zo klein geworden is dat de populatie in de nabije toekomst kan uitsterven. Maar een recente studie in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One biedt hoop: door enkele beren te verplaatsen zou de populatie zowel in hoeveelheid als in kwaliteit weer op peil gebracht kunnen worden.
De Franse bruine beren zijn enkel in twee regio’s in de Pyreneeën te vinden: de centrale populatie, die uitgezet is en het relatief beter doet, en de endemische westelijke populatie, die krimpt en lijdt onder inteelt. “Uit ons onderzoek blijkt dat er beren verhuisd moeten worden”, zegt Guillaume Chapron van het Grimsö Wildlife Research Station van de Zweedse Landbouw-universiteit. “Er zijn vooral vrouwtjes nodig voor de vele mannetjesberen.”
De onderzoekers analyseerden data die verzameld werden tussen 1993 tot 2005. Daaruit bleek dat de westelijke populatie zich met veel minder succes voortplant dan de centrale. De oorzaken zijn inteelt, maar ook het feit dat mannetjesberen jongen van andere mannetjes doden om hun eigen kansen op voortplanting te vergroten.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift