Fraude bij presidentsverkiezingen in Mauritanië betwijfeld

Drie van de vier oppositiekandidaten in Mauritanië dienden bezwaar in tegen de verkiezingsuitslag. Verkozen president generaal Ould Abdel Aziz ontkent elke vorm van fraude. De Europese Unie blijft intussen praten met de regering.
Ahmed Ould Daddad, Messaoud Ould Balkheir en Ely Ould Mohamed Vall stapten naar de grondwettelijke raad in Nouakchott met hun bezwaar. Hamadi Ould Meimou die aanvankelijk ook verklaarde dat er fraude in het spel is, onderneemt geen verdere stappen. De drie wijzen op manipulatie van het kiezersbestand, gebruik van vervalsing en frauduleus gebruik van chemische producten op de stembiljetten.
Lees meer over de verkiezingsresultaten
Generaal Ould Abdel Aziz verklaarde via verschillende kanalen reeds dagen voor de verkiezingen dat hij in de eerste stemronde verkozen zou geraken. ‘Mijn overwinning is een overwinning op armoede, miserie, ziekte en onverschilligheid. Ik voel me niet aangesproken door de beschuldigingen.’
Voor de eerste maal mochten Mauritaniërs die in het buitenland verblijven ook een stem uitbrengen. De meerderheid van die buitenlandse stemmen kwam uit buurland Senegal. De Mauritaanse gemeenschap daar telde 1565 stemmen, verdeeld over zeven kiesbureau’s.

Binnenlandse commotie


De drie kandidaten van de oppositie bevestigden in een persconferrentie dinsdagavond dat ze een bundel argumenten hebben verzameld waarmee ze fraude op grote schaal kunnen aantonen. Ze traden echter niet in detail over de aard van de bewijzen.  De kandidaten hebben een technisch onderzoek van het stembiljet gevraagd aan een onafhankelijke kiescommissie.
In een radiointerview met RFI zei Ahmed Ould Daddah dat de natuur van de verkiezingen vervalst is. ‘Er waren stemmen van nationale kiezers, stemmen van buitenlandse kiezers en stemmen van bijzondere elementen. Misschien wel ufo’s. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat er een bovenaardse dimensie in het spel is die technisch of chemisch de resultaten heeft beïnvloed. We hebben enkele drukkers ondervraagd, voornamelijk in Europa, die zoiets mogelijk achten.’
De aanhangers van deze theorie sluiten niet uit dat een chemisch proces een teken kan geven op het stembiljet in het geval dat een ander kandidaat dan generaal Abdel Aziz  werd aangekruist.
Messoud Ould Boulkheir stelt dat de staatgreep van generaal Abdel Aziz geconsolideerd wordt door het verloop van de verkiezingen. ‘Indien onze bevindingen aanvaardbaar worden bevonden houden we daar rekening mee. Als we daarentegen denken dat het een verderzetting is van een eeuwigdurende staatsgreep, nemen we maatregelen die ons politiek gepast lijken.’ De voorzitter van het Parlement vreest dat de macht van de generaal zich uitstrekt tot verschillende niveau’s in het land. De vraag rijst dan of ook de instellingen en de grondwettelijke raad niet onder een hoedje spelen met de verkozen president.

Internationale reacties


Gedurende de verkiezingen waren er zes internationale organisaties die de observatie van de stembusgang op zich namen. Geen van deze organisaties heeft bekendgemaakt dat er sprake was van ernstige onregelmatigheden.
Pierre Bryoya, hoofd van de delegatie van de Internationale Organisatie voor Franstaligheid (OIF) verklaart dat de vastgestelde onvolkomendheden niet van die aard zijn dat ze de resultaten beïnvloeden. ‘Wel zagen we de soms opdringerige aanwezigheid van de ordediensten en militanten van bepaalde kandidaten. Als er iemand, kandidaat of niet, bewijs heeft van een onregelmatigheid die wij niet hebben geobserveerd en dat aan ons overhandigt, nemen we dat in overweging.’
Amadeu Altafaj, woordvoerder van de Europese Commissie, wijst erop dat elke mogelijke betwisting van de resultaten moet worden afgehandeld in het daarvoor voorziene wettelijke kader. ‘Het zou voorbarig zijn ons nu al uit te spreken over de door de oppositie betwistte resultaten.’
Na de staatgreep in augustus 2008 legde de Europese Unie beperkende maatregelen op aan het land. Op het opheffen van die maatregelen kan voorlopig nog geen datum geplakt worden. Niet enkel het verloop van de stembusgang zal in rekening worden gebracht, maar ook het vervolg van de democratische rechtsgang.

Stok achter de deur


Artikel 96 van de ACS-EC partnerschapakkoord voorziet de mogelijkheid maatregelen te nemen wanneer een partij een essentieel element van de overeenkomst schendt. De overeenkomst werd gesloten tussen landen uit Afrika, de Caribische gebieden en de Stille oceaan enerzijds en leden van de Europese Gemeenschap anderzijds in Cotonou.
De Europese Unie wil nu nadrukkelijk de dialoog aangaan met Mauritanië over democratisering. De Commissie wil Mauritanië eerder monitoren dan effectief sanctioneren.  De toezeggingen voor hulp die reeds werden gedaan, worden niet stopgezet. Het betreft voornamelijk financiering voor exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, liberalisering van transportsectoren en het macro-economische management en hervormingen in de justitiële sector.
Ondanks de militaire staatgreep betaalde de EU nog visrechten aan Mauritanië in september 2008. De Eu is gerustgesteld door de belofte van de militaire machthebbers dat ze de 86 miljoen euro goed zullen besteden. Het visserijakkoord geeft Europese vissers het recht om 250.000 ton vis per jaar te vangen in Mauritaanse wateren.

Akkoorden van Dakar


Op 27 juni 2009 ondertekende Sidi Ould Cheikh Abdallahi, voormalig president van de islamitische republiek een samenwerkingsakkoord tussen de voornaamste drie politieke krachten in Mauritanië. Het akkoord wordt gezien als een cruciale stap in de oplossing van de crisis. Sinds de staatsgreep van augustus 2009 is dit de eerste poging om terug te keren naar grondwettelijke orde die internationaal wordt erkend. Aan de onderhandelingstafel zaten leden van de Afrikaanse Unie,  Liga van Arabische Staten, Organisatie van de islamitische conferentie, OIF en Afrikaanse en permanente leden van de VN veiligheidsraad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.