FTAA-onderhandelingen stoten op onverenigbare standpunten

De 34 landen die begin 2005 de pan-Amerikaanse Vrijhandelszone (FTAA) moeten vormen, zijn vrijdag in het Mexicaanse Puebla na vier dagen onderhandelen zonder akkoord uit elkaar gegaan. De kloof tussen de twee kampen die zich rond de VS en de Mercosur hebben gevormd, lijkt voorlopig onoverbrugbaar. Het grootste strijdpunt blijven de Amerikaanse landbouwsubsidies, maar er is ook onenigheid rond thema’s als overheidsaankopen, intellectuele eigendomsrechten en de hulp aan de minst ontwikkelde landen in de regio. De onderhandelingen worden in maart hervat.



De vergadering Puebla leverde ook geen overeenstemming op tussen het handvol landen dat van plan is hun economieën vanaf 2005 meteen verder te integreren en op die manier de ‘tweede verdieping’ van de vrijhandelszone te betrekken. Tijdens de laatste FTAA-ministerconferentie in november in Miami was een onderhandelingsproces met verschillende snelheden afgesproken dat tot een à la carte-akkoord moet leiden, de ‘eerste verdieping’ van de vrijhandelszone. De 34 landen zouden elk voor zich kunnen beslissen welke onderdelen van het verdrag ze ondertekenen en wanneer ze toetreden.

Volgens de Amerikaanse vice-handelsvertegenwoordiger Peter Allgeier is de uitkomst van de vergadering in Puebla geen mislukking. Maar het klimaat waarin de bijeenkomst eindigde, was niet bemoedigend. Een Mexicaanse onderhandelaar sprak van onverenigbare standpunten.

De VS, die het FTAA-proces in gang hebben gezet en de meest verregaande plannen koesteren, hebben 13 landen om zich geschaard: Canada, Mexico, Chili en Costa Rica - vier landen die bereid zijn met de VS verder te gaan dan de ‘light-versie’ van het akkoord - en Colombia, Ecuador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Peru, de Dominicaanse Republiek en El Salvador. Tegenover die zogenaamde G14 staat de Mercosur - het Zuid-Amerikaanse handelsblok met Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay, versterkt door Venezuela en Bolivia. De Mercosur-landen eisen onder meer dat de VS hun exportsubsidies in de landbouwsector en de bescherming van die sector afbouwen. De VS willen dat thema enkel in de Wereldhandelsorganisatie bespreken.

Volgens Germán de la Reza, een Mexicaanse expert inzake economische integratie, dreigt de ‘FTAA light’ een vaag en flauw afkooksel te worden van een vrijhandelsakkoord, waardoor de uitwerking ervan beperkt dreigt te blijven. De ‘tweede verdieping’ is problematisch omdat er altijd landen in de verleiding zullen komen op de eerste verdieping te blijven en toch de voordelen van de verdergaande integratie op te eisen. Intussen krijgen andere bilaterale en subregionale vrijhandelsakkoorden de kans tot ontwikkeling te komen.

Niet-gouvernementele actievoerders hopen dat de tegenstellingen tussen de onderhandelaars het project in zijn huidige vorm zullen doen kapseizen. Volgens Oxfam International moet het vrijhandelsakkoord in elk geval een sterke sociale component krijgen. De organisatie wijst erop dat bijna de helft van de bevolking van het westelijk halfrond in armoede leeft en dat er enorme economische verschillen zijn tussen de 34 landen die samen de FTAA zouden moeten vormen. Andere groepen hebben aangekondigd dat ze het verzet tegen de FTAA zullen verder zetten. Ze gaan ervan uit dat het hun acties zijn die sommige Zuid-Amerikaanse regeringen afstand hebben doen nemen van hun aanvankelijk kritiekloze ondersteuning van de FTAA-plannen van de VS.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.