Fujimori zal “minstens achttien jaar” in de cel zitten

Alberto Fujimori zal minstens achttien jaar achter de tralies zitten. Dat zegt hoofdaanklager José Antonio Peláez. De voormalige Peruaanse president werd twee weken geleden tot 25 jaar cel veroordeeld.
Alberto Fujimori zal minstens achttien jaar achter de tralies zitten. Dat zegt hoofdaanklager José Antonio Peláez. De voormalige Peruaanse president werd twee weken geleden tot 25 jaar cel veroordeeld.

De kans dat het Peruaanse hooggerechtshof Fujimori’s straf annuleert of vermindert is zeer klein, omdat het vonnis stevig onderbouwd is, zegt Peláez. De ex-president is bovendien veroordeeld voor moord, een misdrijf waarvoor geen strafkwijtschelding mogelijk is.

Normaal komt Fujimori vrij op 10 februari 2032. Hij zal dan bijna 95 zijn.

Parlementslid Keiko Fujimori, dochter van de veroordeelde, kondigde al aan dat ze haar vader gratie zou schenken als ze in 2011 aan de macht kwam. Maar volgens het openbaar ministerie komt de ex-president pas na achttien jaar in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Alberto Fujimori werd op 7 april veroordeeld voor zijn rol in onder meer twee moordpartijen in 1991 en 1992. De Colina-groep, met agenten van de militaire inlichtingendienst SIE, bracht toen vijftien inwoners om in Barrios Altos, een wijk in de hoofdstad Lima, en negen studenten en een professor in de Universiteit van La Cantuta, eveneens in de hoofdstad.

“Gezien de overtuiging en de kwaliteit van het vonnis en de ongelooflijke hoeveelheid bewijzen en aanwijzingen,”, zegt José Antonio Peláez, “geloof ik niet dat het veranderd zal worden en zeker niet dat het verminderd zal worden wegens verzachtende omstandigheden, omdat er gewoon geen enkele verzachtende omstandigheid is.”

Het openbaar ministerie had dertig jaar cel tegen Fujimori geëist.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.