Fukushima aanleiding voor top over nucleaire veiligheid

De Verenigde Naties willen in september op hoog niveau praten over nucleaire veiligheid in de wereld. De ernst van het recente ongeluk bij de kerncentrale in het Japanse Fukushima is daarvoor de aanleiding, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

  • Reuters VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en VS-president Obama op de top over nucleaire veiligheid in Washington, april 2010 Reuters

De bijeenkomst zal plaatsvinden tijdens de volgende sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 22 september.

Ban Ki-moon wil diepgaand onderzoek naar de constructie van kerncentrales, opleiding van personeel, kwaliteitsverzekeringssystemen en regelgeving, zei hij gisteren (woensdag) tijdens een persconferentie.

Ook moet er volgens hem een wereldwijd debat komen over de kosten, risico’s en voordelen van kernenergie.

Nucleaire ontwapening

Nucleaire ontwapening zal in ieder geval impliciet op de agenda staan in september, zegt John Burroughs, directeur van het Lawyers Committee on Nucleair Policy. Tijdens de bijeenkomst zal de nadruk liggen op het voorkomen van kernrampen zoals in Fukushima en op nucleaire veiligheid en het voorkomen dat splijtstoffen voor kernwapens in handen komen van kwaadwillenden.

Ban Ki-moon noemt een “wereld zonder nucleaire wapens” al langer een van zijn topprioriteiten. Hij wil nu ook een uitgebreid VN-onderzoek naar de gevolgen van het ongeluk in Fukushima. Die studie zal zich vooral richten op nucleaire veiligheid in relatie tot natuurrampen.

 De bijeenkomst in september zal voortbouwen op de ministeriële conferentie van het Internationaal Atoomagentschap volgende maand in Wenen. Ook daar staat Fukushima op de agenda.

De kerncentrale in Japan raakte na een verwoestende aardbeving in maart beschadigd. De vrijgekomen schadelijke radioactiviteit leidde tot een exodus van bewoners van de streek.

De laatste grote nucleaire ramp was in 1986 in Tsjernobyl. Dat ongeluk veroorzaakte verhoogde straling in diverse Europese landen. Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland werden het zwaarst getroffen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.