Fukushima presenteert ook factuur aan Europa

De kernramp in Fukushima heeft ook zware financiële gevolgen voor de Europese elektriciteitssector. Verscheidene grote elektriciteitsbedrijven en bouwers van kerncentrales hebben daarvoor gewaarschuwd.

  • REUTERS/Fabian Bimmer Een met een antikernenergie-sticker gesierd logo van het Duitse energiereus E.ON, nabij de nucleaire installatie van het bedrijf in Brokdorf. REUTERS/Fabian Bimmer

Johannes Teyssen, ceo van E.ON, een van de grootste elektriciteitsproducenten van Duitsland, waarschuwde voor de “buitengewone kosten” als gevolg van de regeringsbeslissing om tegen 2022 met kernenergie te stoppen.

De Vrije Universiteit van Berlijn berekende dat het openhouden van de acht kerncentrales E.ON en andere producenten een netto-inkomen van 1 miljoen euro per dag had opgeleverd.

Eerder deze maand hebben de vier belangrijkste elektriciteitsproducenten van Duitsland, E.ON, RWE, Vatenfall en EnBW, al aangekondigd dat ze twintigduizend banen schrappen en rekening houden met miljarden verliezen.

Areva

Ook het Franse staatsbedrijf Areva, dat kerncentrales bouwt en beheert en uraniummijnen en verwerkingsinstallaties voor kernafval exploiteert, kondigde voor miljarden aan verliezen aan en een inkrimping van het personeelsbestand. Dit jaar zou het verlies tot 1,6 miljard euro oplopen, volgend jaar tot 2,4 miljard.

De verliezen hebben onder meer te maken met de snel oplopende kosten van de bouw van nieuwe centrales in het Finse Olkiluoto en het Franse Flamanville. Bovendien kwam een einde aan het winstgevende partnerschap met Siemens, omdat de Duitse elektronicareus zijn nucleaire divisie sluit als gevolg van de ramp in Fukushima.

Alle landen zullen stoppen

Experts zoals Stefan Schurig, directeur klimaat en energie van de World Future Council, een internationale organisatie die zich in klimaatveiligheid heeft gespecialiseerd, zijn ervan overtuigd dat “Fukushima een van de laatste nagels aan de doodkist van de kernenergie was.”

“De catastrofe in Japan heeft de bestaande twijfels over de veiligheid van kernenergie bevestigd. Het is een kwestie van tijd voor alle landen geleidelijk stoppen met kernenergie.”

Volgens Schurig heeft Fukushima een veel grotere impact op de energiemarkt dan vorige milieurampen. “Het olielek in de Golf van Mexico dat door de explosie van Deepwater Horizon in 2010 was veroorzaakt, had geen blijvende gevolgen voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Maar Fukushima maakte een einde aan de mythe dat geïndustrialiseerde landen als Japan absolute veiligheid konden garanderen bij de productie van kernenergie.”

Hernieuwbare energie

Bovendien legde de ramp de verborgen kosten van kernenergie bloot. Alleen al dit jaar kijkt Tepco, de operator van de centrale in Fukushima, aan tegen schadeclaims voor meer dan 34 miljard euro.

Hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en biomassa, zijn aanzienlijk minder duur en zullen nog goedkoper worden naarmate de technologie evolueert, zegt Schurig.

E.ON kondigde deze maand niet alleen aan dat het aandeel van kernenergie in zijn productie vermindert maar ook dat het de komende vijf jaar 7 miljard euro in hernieuwbare energiebronnen investeert, vooral in windturbines in zee en zonne-energie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.