G 20+ vat Doha-ronde opnieuw bij de horens

De handelsministers van de Groep van 20+ (voorheen G 22) vergaderen vandaag in de Argentijnse hoofdstad om samen een strategie uit te tekenen voor de rest van de multilaterale gesprekken over de wereldhandel. De groep wil zich “constructief” opstellen om de in Cancun vastgelopen Doha-ronde weer vlot te krijgen. Maar aan de eisen lijkt weinig veranderd.


De groep, die oorspronkelijk twintig leden telde, wil de belangen van het Zuiden verdedigen tegen het landbouwprotectionisme van het geïndustrialiseerde Noorden. Op de Wereldhandelstop in het Mexicaanse Cancun van 10 tot 14 september telde ze 22 leden, maar Colombia en Peru verlieten de groep tegen het einde van de conferentie. De coalitie heet voortaan voor de veiligheid G 20+.

Argentinië, China, India en Zuid-Afrika zijn nog steeds de machtigste landen in het blok en verder doen Bolivia, Brazilië, Chili, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Egypte, Guatemala, Indonesië, Mexico, Nigeria, Pakistan, Paraguay, de Filippijnen, Thailand en Venezuela mee. Zwaargewichten India en China zijn de zwakke plek in het machtige geheel – de G 20+ mag dan van leer trekken tegen het landbouwprotectionisme in het Noorden, India en China zijn zelf nog niet klaar om hun markten verder open te stellen.

Om ongelukken te vermijden, speelt de G 20+ op veilig met een pragmatische aanpak. De kern van de alliantie blijft de eliminatie van subsidies in de landbouwsector van de rijke landen, benadrukt de Argentijnse onderminister van Buitenlandse Zaken Martín Redrado. “Cancun heeft geen akkoord opgeleverd op dat punt, en daarom streven we nieuwe pakketten van consensus na.” Over invoertarieven wordt, met andere woorden, geen eensgezindheid nagestreefd.

De pragmatische geest is ook terug te vinden in het deelnemersveld. Niet alle leden doen mee aan het overleg in Buenos Aires en ook niet-leden en ex-leden zitten mee aan tafel.

De G 20+ wil in Buenos Aires zichzelf consolideren als machtsfactor in de rest van de Doha-ronde. De groep gaat een gezamenlijke slotbalans opmaken van de mislukte ministersconferentie in Cancun en willen de strategische krachtlijnen uittekenen voor de Algemene Vergadering van de Wereldhandelsorganisatie (WHO), in december in Genève. Argentinië ziet de G 20+ als een “belangrijk instrument om het evenwicht (tussen industrielanden en ontwikkelingslanden) in de WHO te bewaren.” Het is niet de bedoeling om onredelijke eisen te formuleren of oppositie te voeren tegen de VS en Europa, benadrukt Martín Redrado. Het doel is een “constructieve, gezamenlijke visie” te presenteren op de verdere uitbouw van de wereldhandel.

Maar de G 20+ laat er weinig twijfel over bestaan: net als in Cancun wil de groep niet beginnen onderhandelen over de sectoren waar de Europese Unie en de Verenigde Staten zo graag over willen praten. De zogenaamde thema’s van Singapore, zegt Redrado, “zijn van de onderhandelingstafel gevallen”. Die thema’s zijn van belang voor de industrielanden: een betere bescherming van buitenlandse investering, universele concurrentieregels, meer transparantie bij overheidsaanbestedingen en een vereenvoudiging van de douaneregels. De G 20+ wil het voorlopig houden bij zijn dada bij uitstek: de afbouw van de 300 miljard landbouwsubsidies in het Noorden.

Een andere onopgeloste zaak is de ‘vredesclausule’ van de WHO, die zegt dat landen die lid zijn van de organisatie onderhandelen en niet procederen om tot een vergelijk te komen. De vredesclausule beschermt het Noorden tegen klachten van het Zuiden over landbouwsubsidies. Eind dit jaar vervalt de clausule. De VS en de EU zijn er niet in geslaagd om in Cancun een verlenging in de wacht te slepen. Volgens Redrado zullen de leden van de G 20+ in december niet voor een verlenging stemmen.

WHO-baas Supachai Panitchpakdi erkent de rol van de G 20+. Panitchpakdi heeft de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim gevraagd dat de groep in dialoog treedt met de Verenigde Staten en de Europese Unie om de Doha-ronde weer op de rails te krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.