G8-lidmaatschap komt langzaam dichterbij voor Brazilië, India en China

China, Brazilië en India zijn potentiële kandidaten om toe te treden tot de G8, de groep belangrijkste, democratische industrielanden. Volgens diplomaten die afgelopen week aanwezig waren op de G8-top in Sao Paulo, is toetreding van de landen slechts een kwestie van tijd.

China en India zijn de twee snelst groeiende economieën buiten de G8. Volgens de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim zijn er nog geen specifieke aanwijzingen die duiden op mogelijke Braziliaanse toetreding tot de G8. Amorim ziet toetreding van de landen echter als een belangrijke stap. Besluiten over zaken die in de G8 besproken worden, zouden niet slechts door de zeven rijkste landen en Rusland genomen moeten worden. De wereld zit complex in elkaar. Wat in China, India of Brazilië gebeurt, heeft invloed op de rijke landen. Als deze drie landen worden uitgenodigd, dan is dat niet om ons een plezier te doen, maar omdat het belangrijk is voor de G8, aldus Amorim.

Als de drie landen een lidmaatschap wordt aangeboden, dan treden ze in de voetsporen van Rusland, dat in 2002 de formele uitnodiging accepteerde om lid te worden van de G7 (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Japan). De uitnodiging aan het adres van Rusland werd gezien als een persoonlijke triomf van president Vladimir Poetin. Hoewel het land al deelnam aan bijeenkomsten van de G7, was het nog geen volwaardig lid.

Officieel is nog niets bekend over een uitnodiging aan China, India en Brazilië. Maar diplomaten achten het waarschijnlijk dit zal gebeuren in 2006, als Rusland gastland is voor de G8-top.

India en Brazilië zijn, samen met Duitsland en Japan, ook twee sterke wedijveraars als het gaat om drie nieuwe permanente zetels in de Veiligheidsraad, die vetorecht met zich meebrengen. China is al een van de vijf permanente leden van de 15-koppige Veiligheidsraad. De andere permanente leden zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland.

De mogelijke uitbreiding van de G8 naar een G11, wordt ook gezien als een sterke diplomatieke zet door Washington en de Europese Unie (EU). Zij zouden hiermee de groeiende invloed van de G20, een blok van ontwikkelingslanden dat gedomineerd wordt door China, India en Brazilië, willen neutraliseren.

De drie landen zijn ook lid van de 132 leden tellende Groep van 77, waarin enkele van de armste landen ter wereld deelnemen, inclusief Sierra Leone, Uganda, Zambia, Tsjaad en Liberia. Als China, Brazilië en India uitgenodigd als lid van de G8, dan kunnen ze daardoor gedwongen worden de G77 te verlaten.

In 1994 was Mexico het eerste ontwikkelingsland dat de G77 verliet, nadat het lid werd van de ‘rijke-landenclub’ OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). In 1997 volgde Zuid-Korea het voorbeeld van Mexico. Vorige maand werden Cyprus en Malta gedwongen de groep te verlaten, als gevolg van hun lidmaatschap van de Europese Unie.

China, een land dat binnenkort in economisch opzicht waarschijnlijk de vierde grote speler wordt na de VS, Japan en Duitsland, is nog steeds lid van de G77. Het land wordt al jaren ‘getipt’ als potentieel G8-lid, maar past vanwege de socialistische signatuur niet naadloos bij de groep democratische industrielanden. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.