Gazastrook dagelijks in het donker

Acht maanden na de Israëlische bombardementen op een elektriciteitscentrale hebben de bewoners van de Gazastrook nog altijd te kampen met dagelijkse stroompannes. De centrale is vernieuwd, maar de vraag naar elektriciteit overstijgt het aanbod.
Israëlische gevechtsvliegtuigen vernielden op 28 juni 2006 de zes transformators van de centrale. De Gaza Power Generating Company installeerde in november nieuwe transformators met een gezamenlijk vermogen van 60 Megawatt. Samen met de 107 Megawatt van het Israëlische Elektriciteitsbedrijf en 17 Megawatt van Egypte is er 184 Megawatt aan vermogen beschikbaar.
Maar sinds eind december is er een vermogen van 225 Megawatt nodig om de vraag helemaal te dekken. Gaza-stad en de noordelijke Gazastrook zitten daardoor soms tot zes uur per dag zonder elektriciteit. Ook het water blijft weg omdat het niet meer naar de huizen kan gepompt worden. “Door de chaos in de Gazastrook zijn de mensen ook begonnen illegaal stroom af te tappen, wat het netwerk nog zwaarder belast”, zegt Stuart Shepherd van de Verenigde Naties.
Ziekenhuizen moeten bij stroompannes overschakelen op dure dieselgeneratoren. Buitenlandse donoren betalen de brandstof. De generatoren in het Al-Awdaziekenhuisin Gaza Stad kosten dagelijks 533 euro, een bedrag waarin de Europese Unie tussenkomt.
“De brandstofkosten doen de andere budgetten van de gezondheidsdiensten krimpen. In Gaza zijn er bovendien geen generatoren meer beschikbaar en enkele ziekenhuizen hebben helemaal geen noodgeneratoren”, zegt Youssef Mousa, voorzitter van de Unie van Gezondheidscomités. “Dat leidt tot problemen, want medicijnen en vaccins moeten bewaard worden in gekoelde ruimtes.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3078   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift