Gbagbo wil controle over Ivoriaanse cacao-industrie

De Ivoriaanse regering van president Gbagbo kondigde maandag zeven maart een decreet aan waardoor de handel in cacaobonen volledig in handen van de regering komt. Het decreet is een reactie op de oproep van Alassane Ouattara, die internationaal erkend wordt als de winnaar van de presidentsverkiezingen in november vorig jaar, om de export van cacaobonen stil te leggen. Ondertussen blijft het geweld naar aanleiding van de omstreden verkiezingen aanhouden.

Het decreet werd maandag voorgelezen op de staatstelevisie: ‘De export van producten in de koffie- en cacaosector wordt voortaan uitgevoerd door de staat, door diegenen die een mandaat krijgen van de staat of houders van een exportlicensie onder de voorwaarden die gesteld worden in het decreet.’ Onder het nieuwe decreet zou de staat cacaobonen van boeren kopen aan een prijs die ze zelf bepaalt, en ze ook zelf verkopen op de internationale markt. Die inkomsten heeft Gbagbo nodig om de financiering van het leger en de lonen in de publieke sector te verzekeren en zo aan de macht te kunnen blijven.

Exportboycot

President Gbagbo reageert met het decreet op een oproep van Ouattara eerder dit jaar. De internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen in november 2010 riep de multinationale exportbedrijven op om de uitvoer van cacao stil te leggen tot 15 maart. Op die manier kan een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van Gbagbo aan banden gelegd worden.

De exportbedrijven reageerden positief op de oproep van Ouattara. Een groot exportbedrijf uit de Verenigde Staten heeft sinds januari zijn Ivoriaanse cacao-export stilgelegd. De meeste grote bedrijven volgden hun voorbeeld. Ondertussen ligt naar schattig 475 000 ton ongeëxporteerde cacaobonen in de havens. Dit is meer dan een derde van de jaarlijkse Ivoriaanse output.

Ivoorkust is de grootste cacaoproducent ter wereld. De industrie is goed voor 40 procent van de wereldwijde handel in cacaobonen. De cacaoprijs heeft bovendien het hoogste peil in jaren bereikt. Dit komt door de druk op de handel door recente sancties en het bijna instorten van het banksysteem. Hoe de regering van Gbagbo de cacaobonen op de internationale markt zal krijgen na die sancties is nog niet duidelijk. De Europese Unie heeft bijvoorbeeld al haar schepen verboden om aan te meren in Ivoriaanse havens.

Aanhoudend geweld

Ondertussen blijft het geweld rond de omstreden presidentsverkiezingen aanhouden. De New Forces rebellen, die Ouattara steunen, hebben op hun website verklaard dat ze zondag zes maart Toulepleu, een stad dicht bij de Liberiaanse grens, hebben veroverd na een intens gevecht. Ook de gevechten in de hoofdstad Abidjan flakkerden weer op met 3 doden en een aantal afgebrande huizen tot gevolg. Donderdag drie maart werden bovendien zes vrouwen doodgeschoten tijdens een vreedzaam protest tegen de weigering van Gbagbo om af te treden. Volgens cijfers van de VN zijn er sinds eind vorig jaar meer dan 370 mensen gedood door het aanhoudende geweld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.