Gearrangeerde huwelijken moeten Singaporees geboortecijfer opkrikken

“Ga en vermenigvuldig u”, dat is zowat de boodschap die de Singaporese eerste minister Lee Hsien Loong meegeeft aan zijn jonge landgenoten die niet gehaast zijn om voor nageslacht te zorgen. Lee opperde zelfs de introductie – naar Chinees voorbeeld – van gemeenschapssessies waarop ouders op zoek kunnen gaan naar een geschikte huwelijkspartner voor hun zoon of dochter.
Singapore heeft een van de laagste geboortecijfers in de wereld. In de Chinese gemeenschap, die 70 procent van de bevolking uitmaakt, staat het op 1,14 procent. Dat is nauwelijks de helft van de 2,1 kinderen die elk koppel moet voortbrengen om de bevolking in stand te houden.
Lee trok in een twee uur durende toespraak naar aanleiding van de nationale feestdag op 9 november een half uur uit om vooral de Singaporese jonge vrouwen ervan te overtuigen meer aan kinderen en minder aan hun carrière te denken. Hij verwees daarbij naar een gesprek dat hij had met twee Indiase migrantenvrouwen die door hun ouders waren uitgehuwelijkt en daar erg tevreden mee waren.
Ook in China moedigt de regering sinds kort gearrangeerde huwelijken min of meer aan, zei Lee in de Mandarijnse versie van zijn toespraak: ouders trekken er naar speciale “koppelsessies” om een geschikte partner te vinden voor hun kind. “Zoiets hebben we nog niet in Singapore, maar onze buurtverenigingen zouden eraan kunnen denken iets gelijkaardigs te organiseren.”
De premier ging ook in op de moeilijkheden die jonge Singaporezen hebben om een geschikte partner te vinden. “Veel singles willen echt wel trouwen, maar het probleem is dat ze hard studeren en niet veel tijd hebben om afspraakjes te maken en uit te gaan. Als ze daarna beginnen werken en in een routine terechtkomen, is het vaak moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen.”
Ook financiële aspecten spelen een rol, weet Jacinta Leow, een communicatiespecialiste in de twintig die onlangs toch in het huwelijksbootje stapte. Wie een trouwfeest wil en daarna een appartement en een kind, kan maar beter over een flinke spaarpot beschikken. “De meesten moeten eerst gaan werken om geld bij elkaar te krijgen, en niet iedereen wordt even goed betaald.”

Babyjackpot


Om daar wat aan te doen deelt de overheid gul subsidies en fiscale gunstmaatregelen uit. Een pakket dat onlangs werd aangekondigd gaat de schatkist 1,2 miljard dollar (800 miljoen euro) kosten. Elk kind levert 25 procent belastingsvermindering op, werkende moeders kunnen langer betaald thuisblijven en er wordt geïnvesteerd in kinderopvang op de werkplaats.
Voor Lai Yee, die een hoge functie heeft in de public relations van een internationale organisatie, speelt echter niet alleen de financiële kwestie mee. Zij werd als enig kind geboren op een moment dat de Singaporese overheid de bevolkingsaangroei probeerde af te remmen. Ze staat er nu alleen voor om voor haar bejaarde ouders te zorgen, terwijl huisvesting en medische zorgen steeds duurder worden.
“Zolang ik ook niet genoeg geld heb om ook voor een baby te zorgen, krijgen mijn ouders voorrang”, zegt ze. “Meer subsidies zullen daar niet meteen iets aan veranderen. Ik geef toe dat ik gemengde gevoelens heb over trouwen. Ik verzet me er niet tegen, maar ik beschouw het ook niet als de volgende mijlpaal in mijn leven. Vrouwen zijn financieel onafhankelijker geworden en hebben zonder twijfel meer opties gekregen. Een huwelijk is niet langer vooral een levenslange garantie op onderdak en een warme maaltijd per dag.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2623   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift