Gebrek aan ijs doodt zeehondenpups nog voor jagers

De komst van zeehondenjongen zorgt elk jaar opnieuw voor controverse over de zeehondenjacht. Dit jaar is de klimaatverandering de jagers echter voor: duizenden pups komen om door gebrek aan ijsvorming in het noorden van Canada.
Voor de kust van Newfoundland, waar traditioneel op de jongen gejaagd wordt, is er enkel ijs gevormd voor het Noordelijke Schiereiland, terwijl normaal de hele noordoostelijke kust met ijs bedekt is. Ook in de Golf van St. Lawrence vinden de zeehonden geen ijs. De ijsomstandigheden in de golf zijn de slechtste sinds ze in 1969 voor het eerst werden bijgehouden.

RampzaligVolgens waarnemers van het International Fund for Animal Welfare (IFAW) zijn in de golf, normaal goed voor honderdduizenden jongen, “zo goed als geen ijs of zeehonden te bespeuren”.

“De omstandigheden zijn dit jaar rampzalig voor zeehondenjongen”, zegt Sheryl Fink van het IFAW. “Ik bestudeer deze regio al negen jaar en heb nog nooit zoiets gezien.” Het ijs is onontbeerlijk voor de voortplanting van de zadelrobben, die stabiel ijs nodig hebben om hun jongen te baren en te voeden.

In vorige jaar bleek al dat een gebrek aan ijs hard aankomt bij de zeehondenpopulatie. In 2007 bijvoorbeeld stierven naar schatting 99 procent van de pups door het gebrek aan ijsvorming.

Milieuorganisaties vinden het dan ook vreemd dat de Canadese minister van Visserij Gail Shea de quota voor de zeehondenvangst dit jaar heeft opgetrokken met 50.000 dieren tot 330.000. “Het is roekeloos en onverantwoord van de regering om de jacht dit jaar te laten doorgaan, gezien de verwachte hoge sterfte onder pups”, zegt Fink.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift