Gedroogde plant moet malariaparasiet te slim af zijn

Omdat de dodelijkste malariaparasiet resistent wordt tegen elk nieuw medicijn, willen Amerikaanse wetenschappers het over een andere boeg gooien. Ze stellen een nieuwe, goedkope strategie voor, op basis van een gedroogde plant.

  • CC Lloyd Crothers Stekken van de Zomeralsem, mogelijk een nieuw wapen in de strijd tegen malaria. CC Lloyd Crothers

Deze lente raakte bekend dat de Plasmodium falciparum, de parasiet die verantwoordelijk is voor de dodelijkste vorm van malaria, steeds resistenter wordt tegen artemisinine, het belangrijkste geneesmiddel tegen malaria.

Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts, onder leiding van moleculair parasitoloog Stephen Rich, zeggen een nieuwe, veelbelovende strategie gevonden te hebben om de Plasmodium falciparum alsnog te slim te zijn.

Complexer medicijn

Het maakt op een andere manier gebruik van de zomeralsem (Artemisia annua), de plant waaruit artemisinine wordt gewonnen. Het vertrekt van gedroogde bladeren van de zomeralsem. Daarin zitten honderden chemicaliën die niet in artemisinine zitten en toch effectief kunnen zijn tegen de parasiet.

“Die kunnen de parasieten te slim af zijn omdat ze een complexer medicijn opleveren dan de gezuiverde vorm”, zegt plantenbiochemica Pamela Weathers van het Worcester Polytechnic Institute (WPI), die aan het onderzoek meewerkte.

Het zou ook een goedkopere behandeling zijn dan die vandaag; de planten kunnen ter plaatse gekweekt en gedroogd worden. En het zou een antwoord bieden op het huidige artemisinine-tekort, aangezien de hoeveelheid zuivere artemisinine per zomeralsem zeer beperkt is.

Proeven met knaagdieren toonden dat dieren die met de gedroogde plant waren behandeld, aanzienlijk minder parasieten vertoonden dan dieren die het zuivere artemisinine hadden gekregen.

De studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift