'Geef illegalen in VS werkvergunning'

De VS kunnen de toestroom van illegale migranten stoppen door elk jaar visa uit te reiken aan 400.000 laaggeschoolde gastarbeiders. Tegelijk moet Washington de grenscontroles opdrijven en de migratiewetten beter afdwingen. Dat is de kern van een wetsvoorstel van zeven invloedrijke Amerikaanse parlementsleden.

De 2005 Secure America and Orderly Immigration Act voert een nieuw type werkvisum in, de versie H-5A. Dat driejarig visum zet de grenzen open voor laaggeschoolde buitenlanders die een contract met een Amerikaanse werkgever kunnen voorleggen en 500 dollar kunnen neertellen voor administratieve kosten. Het visum kan één keer verlengd worden, voor nog eens een periode van drie jaar. Illegale migranten die nu in de VS zijn en daar een baan hebben, kunnen een H-B5-visum aanvragen dat zes jaar geldig is. Als die periode verstreken is, kunnen de houders een permanente verblijfsvergunning aanvragen - de gegeerde ‘green card’ - en uiteindelijk zelfs Amerikaans staatsburger worden. Voorwaarde is dat de kandidaten cursussen Engels en maatschappijleer volgen en toelaten dat hun gezondheidstoestand en hun achtergrond gecontroleerd wordt.

Homeland Security, het ministerie dat de binnenlandse veiligheid moet verzekeren, moet nieuwe methodes ontwikkelen om de grenscontrole te verscherpen. De initiatiefnemers van het wetsvoorstel hopen dat meer moderne technologie en meer samenwerking tussen de federale overheid, de deelstaten, lokale besturen en Mexico de klus kunnen klaren. Gemeenten zouden de kosten terugbetaald krijgen die ze maken om illegalen op te sluiten of te berechten. Van Mexico en andere herkomstlanden wordt verwacht dat ze migratieakkoorden ondertekenen met de VS.

In een aanvangsfase zouden 400.000 migranten voor de nieuwe regeling in aanmerking komen - enkele tienduizenden minder dan het aantal illegale migranten dat de VS elk jaar binnenraakt.

Het wetsvoorstel is onder meer ingediend door de bekende Republikein John McCain en het Democratische zwaargewicht Edward Kennedy. Veel Democraten en Republikeinen die dicht bij de zakenwereld staan, kunnen zich erin vinden. Het initiatief heeft de steun van meer dan tien vakbonden en migrantenorganisaties. Ook de VS-Kamer van Koophandel - het grootste ondernemersverband - en de Nationale Raad van La Raza, een vereniging van VS-burgers van Latijns-Amerikaanse afkomst, hebben zich er al lovend over uitgelaten.

De nieuwe wet zou problemen aanpakken die ons immigratiesysteem al lang plagen, en onze veiligheid verbeteren, oordeelt een wordvoerder van de American Immigration Lawyers Association (AILA), een groep van advocaten die zich met migratie bezighoudt. Het debat over immigratie verandert, vindt Douglas Rivlin van het National Immigration Forum. De migranten blijven komen en we hebben ze nodig: kunnen ze dan niet beter op een legale manier komen zodat hun rechten en de rechten van Amerikaanse werknemers gerespecteerd worden?

President George W. Bush is ook voor een hervorming van de migratiewetgeving. Het Witte Huis werkt aan een gastarbeiders-programma. Maar die voorstellen geven niet uit op staatsburgerschap. McCain verwacht dat Bush zijn wetsvoorstel zal steunen. We verlenen geen amnestie, preciseert McCain, het gaat om een verdiende correctie. Twee Republikeinse senatoren willen later dit jaar een ander wetsvoorstel indienen dat dichter bij het plan van Bush aanleunt. Net als Bush hebben zij het over werken en terugkeren, terwijl McCain en Kennedy eerder aan werken en blijven denken.

Vorig jaar steeg het aantal illegalen in de VS tot 10,3 miljoen, schatten de auteurs van een recente studie van het Pew Hispanic Centre. Een kwart daarvan leeft in Californië, 14 procent in percent in Texas. De voorbije vier jaar raakten elk jaar ruwweg 485.000 illegale migranten de VS binnen. De meerderheid daarvan komt uit Mexico en Centraal-Amerika. Naar Amerikaanse normen doen ze laagbetaald werk, maar ze verdienen veel meer dan ze in hun eigen land zouden kunnen. De meeste illegalen komen terecht in de landbouw, de bouwsector en de horeca. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift