Geen Damiaan op de iPhone

‘Damien’, een applicatie van Damiaanactie voor de iPhone, is door Apple geweigerd omdat gebruikers zouden moeten betalen om het programma te downloaden. Bedoeling was een nieuwe bron voor fondsenwerving aan te boren.
  • IdonAid Zo zou de iPhone-applicatie voor de Damiaanactie eruit gezien hebben op de iPhone. IdonAid
De Belgische maker van de applicatie, IdonAid, wil fondsenwerving van ngo’s verbeteren door nieuwe technologieën in te zetten. Een eerste probeersel was een viertalige iPhone-applicatie voor Damiaanactie met allerlei informatie over tuberculose, lepra en andere projecten van de Belgische ngo.
Wie de applicatie downloadde vanop de iTunes Store om op zijn iPhone te plaatsen, zou daarvoor moeten betalen en deed daarmee een eerste bijdrage aan de Damiaanctie. In de applicatie zelf zou je ook kunnen doneren aan de Damiaanactie via de in de iPhone ingebouwde In App Payment.

Weigering


Maar zover kwam het dus niet, want vooraleer een applicatie in de iTunes Store verschijnt, moet Apple zijn zegen geven. En die kwam er niet. Apple weigerde de applicatie, waardoor niemand er gebruik van kan maken.
Bovendien probeerde Apple volgens de maker van de applicatie geen enkel spoor na te laten over het waarom van de weigering. De maker moest zelf bellen naar Apple om het verdict te horen, een ‘officiële’ weigier per e-mail kwam er niet.
‘Liefdadigheidsapplicaties krijgen dus geen toestemming om te profiteren van de betalingsinfrastructuur van iTunes’, zegt Kristof Van Brussel, de oprichter van iDonAid. ‘Ben je een commercieel bedrijf, dan mag je geld vragen voor applicaties in de App Store, maar een ngo of liefdadigheidsinstelling dus niet. Over die richtlijnen is trouwens niets terug te vinden op de site van Apple.’

Bomen planten


Een gelijkaardige applicatie die in het buitenland ontwikkeld werd, A Real Tree, werd ook afgekeurd door Apple. De bedoeling van A Real Tree was om een boom te planten telkens iemand de applicatie zou aankopen op de iTunes Store. Ook hier weigerde Apple iets over de afkeuring op papier te zetten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.