Geen DDT in strijd tegen malaria in Rwanda

Rwanda heeft beslist om geen DDT in te zetten in de strijd tegen malaria, Uganda hakt deze week nog de knoop door. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft verleden jaar aangedrongen op de herintroductie van DDT als malariabestrijdingsmiddel in ontwikkelingslanden.
Verschillende organisaties, waaronder de Autoriteit voor Milieumanagement in Rwanda (REMA), hebben het gebruik van het middel eind verleden jaar besproken. “We kwamen overeen met de verantwoordelijken van het Amerikaanse Research Triangle Institute (RTI) om geen DDT in te zetten tegen de verspreiding van malaria”, zei Alex Mulisa, de projectmanager van de REMA, aan de Amerikaanse krant New York Times. Het RTI heeft als alternatief het chemische “ICON” voorgesteld, een stof die minder schadelijk zou zijn dan DDT.

De directeur van REMA, dokter Rose Mukankomeje, had zich eerder uitgesproken tegen het gebruik van DDT. Volgens Mukankomeje is DDT schadelijk voor het milieu en de mensen. DDT (Dichlorodiphenyltrichloroethaan) is om die reden sinds de jaren zeventig verboden in Europa en de Verenigde Staten.

Een milieu-impactstudie zal moeten uitmaken of ICON wel zo onschadelijk is. Icon is een bestrijdingsmiddel dat is goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar in Uganda zorgde het verleden jaar voor ongerustheid. Mensen die het gebruikten, maakten melding van jeukende ogen, oren en neus, duizeligheid en hoofdpijn.

Uganda zal deze week de knoop doorhakken over het gebruik van DDT. Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid van het land, waar dagelijks 320 mensen sterven als gevolg van malaria, zien enkel voordelen bij het gebruik van het middel binnenshuis: DDT blijft twee tot vijftien jaar actief en kost weinig geld.

Malaria eist elk jaar ongeveer 1 miljoen mensenlevens. Veel van de slachtoffers zijn zuigelingen en jonge kinderen op het Afrikaanse continent. IPS MDG6 (BV/MC)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur