Geen mensenrechten zonder vrouwenrechten

Nu de wereldleiders in de VN praten over de internationale financiering voor menselijke ontwikkeling, klinkt de oproep steeds luider om vrouwenrechten daarbij centraal te stellen.
“Duurzame ontwikkeling kan niet bestaan zonder de emancipatie van vrouwen,” zei June Zeitlin, directeur van de Women’s Environment and Development Organisation (WEDO) aan de vooravond van de gesprekken.
Zeitlin en andere organisaties werken nauw samen met de VN om de wereldwijde ontwikkelingsagenda op te stellen, maar zijn meer en meer ontgoocheld over de manier waarop die agenda geïmplementeerd wordt.
“Er is wel veel retoriek over ontwikkeling, maar er is geen geld om de ongelijkheid tussen de seksen aan de pakken,” zei Zeitlin, die benadrukte dat de financiering rekening moet houden met vrouwelijke bekommernissen rond armoede, ziekte en ongeletterdheid.
In 2002 werd een akkoord bereikt rond de financiering van ontwikkeling, de zogenaamde Monterrey Consensus. Maar studies hebben uitgewezen dat de meeste regeringen weinig hebben ondernomen op het gebied van gendergelijkheid.
De maatschappelijke organisaties vinden dat de focus verlegd moet worden van de huidige marktgerichte aanpak naar de mensenrechten. “De ontwikkelingsaanpak vanuit een neo-liberaal economisch model creëert een kloof tussen beleid en implementatie,” zei Norea Craviotto van de lobbygroep Women in Development Europe (WIDE). “De aanpak leidt wel tot groei, maar niet tot een eerlijke verdeling van de rijkdom.”
VN-onderzoekers zijn het erover eens dat vrouwen wereldwijd meer lijden onder armoede, analfabetisme en dodelijke ziekten dan mannen, omdat ze gediscrimineerd worden bij het zoeken van een baan, in het onderwijs en de gezondheidszorg.
De situatie rond moedersterfte is tekenend. In 2000 bepaalden de wereldleiders als onderdeel van de millenniumdoelstellingen dat moedersterfte wereldwijd met 75 procent teruggedrongen moest worden. Maar in de voorbije zeven jaar is er weinig gebeurd voor de miljoenen vrouwen die in armoede leven en nauwelijks toegang hebben tot gezondheidszorg.
Deze week nog melde het Britse medische tijdschrift The Lancet dat de doelstelling van 75 procent tegen 2015 vrijwel onmogelijk geworden is. Jaarlijks ondergaan bijna twintig miljoen vrouwen een onveilige abortus, een grote oorzaak van moedersterfte en ziekte. In sommige delen van Afrika sterft één op de vijftien vrouwen als gevolg van een aandoening die gerelateerd is aan de zwangerschap.
“We zijn nog geen stap verder dan twintig jaar geleden,” zegt Ann Starrs van de onafhankelijke groep Family Care in een mededeling. “Elk jaar sterft een half miljoen vrouwen aan complicaties bij de bevalling.”
Volgens deskundigen kan het probleem snel opgelost worden als internationale donoren 6,1 miljard dollar bijeen brengen. Maar de rijkste landen lijken niet geneigd om hun engagementen na te komen. “De millenniumdoelstellingen kunnen niet bereikt worden zonder gendergelijkheid,” zegt Zeitlin. “We hebben het engagement. We hebben de retoriek. Nu moet het geld komen.”
Volgens Zeitlin wordt momenteel amper 0,1 procent van de totale ontwikkelingshulp aan gendergelijkheid uitgegeven. “Kijk naar het United Nations Development Fund For Women (UNIFEM),” zegt ze. “Dat kreeg vorig jaar amper 57 miljoen dollar aan fondsen. Het United Nations Population Fund daarentegen kreeg ongeveer 565 miljoen dollar.”
De tweedaagse meeting rond de financiering van ontwikkeling is bijeengeroepen door de Algemene Vergadering van de VN om de financiering te vinden die nodig is om de millenniumdoelstellingen te halen in de volgende zeven jaar. De millenniumdoelstellingen omvatten ondermeer de halvering van extreme armoede en honger in de wereld, universeel basisonderwijs, het terugdringen van kindersterfte met twee derde en moedersterfte met drie vierde, promotie van gendergelijkheid en het terugdringen van ziektes als aids en malaria.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.