Geen rode loper voor blauwhelmen in Sudan

VN-blauwhelmen zijn niet gewenst in Sudan. De Sudanese regering stelt haar veto tegen de ontplooiing van een VN-troepenmacht in het door oorlog geteisterde Darfur.
Even zag het er anders uit toen de Sudanese overheid vorige maand een vredesakkoord ondertekende met het Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA), de grootste rebellengroep in de regio. De regering gaf toen ook de toestemming om voorbereidingen te treffen voor de ontplooiing van een VN-troepenmacht. Maar daar komt ze nu op terug.

“We zijn tegen inmenging van buitenaf. De VN-troepenmacht zal de zaken eerder compliceren dan oplossen”, zegt Elsamani Elwasila, minister van Buitenlandse zaken van Sudan. Een uitgebreid mandaat voor de troepen van de Afrikaanse Unie die nu al actief zijn in Darfur ziet de Sudanese regering wel zitten. “Zij bezitten genoeg ervaring, er is alleen een tekort aan logistieke en financiële ondersteuning. Vooraleer een VN-troepenmacht operationeel kan worden, duurt het acht tot negen maanden. De mensen in Darfur kunnen zolang niet wachten. De VN zouden zich beter toeleggen op het verlichten van de directe noden van de bevolking”, zegt Elwasila.

Vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie, UNICEF en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geven toe dat de provincie massaal hulp nodig heeft. Maar David Mozersky van de International Crisis Group, een denktank die zich toelegt op conflictbeheersing, ziet andere motieven achter de houding van Sudan. “De regering vreest dat een sterke aanwezigheid van de VN in
Sudan kan leiden tot de arrestatie van regeringsmedewerkers die volgens het Internationaal Gerechtshof betrokken zijn bij oorlogsmisdaden.”

Vorig jaar kondigde het Internationaal Gerechtshof aan dat het een onderzoek startte naar de oorlogsmisdaden in Darfur. De Sudanese overheid wordt ervan verdacht de Arabische Janjaweed-milities te steunen die verantwoordelijk zijn voor het gros van de gewelddaden tegen de zwarte burgerbevolking in de regio.

De Sudanese regering zette prompt zelf een Speciaal Strafhof voor Darfur (SCCED) op. Maar een jaar later blijkt dat hof nog geen oorlogsmisdadigers te pakken te hebben. Human Right Watch stelt dat er geen bereidheid bestaat bij de Sudanese overheid om de verantwoordelijken voor de gruweldaden in de provincie te veroordelen.

Sinds de crisis in Darfur in 2003 begon, hebben al tienduizenden mensen het leven gelaten en zijn meer dan twee miljoen mensen gevlucht. Momenteel bevinden zich 7200 manschappen van de Afrikaanse Unie in Darfur. Er zijn plannen om de troepenmacht uit te breiden naar 10.000 om de regio, ter grootte van Frankrijk, onder controle te houden. (SV/PD)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift