Geen vergunning voor sigarettentesten op dieren

Het Leuvense schepencollege heeft om ethische redenen beslist geen milieuvergunning te geven aan sigarettenmagnaat Philip Morris om een dierproeflaboratorium in Leuven uit te breiden, dat meldt de organisatie Anti Dierproeven Coalitie.
De Anti Dierproeven Coalitie voert al maandenlang harde campagne tegen de rooktesten op knaagdieren, voor onderzoek in opdracht van sigarettenmagnaat Philip Morris. ‘Die testen gebeurden in laboratoria van de KULeuven en zijn een regelrechte schande’, zegt Michel Vandenbosch van de dierenwelzijnsorganisatie Gaia.
Volgens Vandenbosch is het testen op dieren een stijgende trend in Europa, met als koplopende landen Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Maar ook België volgt de trend. Vorig jaar werden maar liefst 756.715 dieren gebruikt voor experimenten. Daarmee krijgt België de zesde plaats in Europa, zegt Michel Vandenbosch.

Verbod op cosmecticatesten


De stijgende trend van dierproeven is merkwaardig, gezien Europa cosmeticatesten op dieren vanaf 2009 wil verbieden en cosmetica, elders getest op dieren, na 2013 niet meer verkocht mogen worden in Europa. De nieuwe REACH-wetgeving verplicht echter testen op dieren, aldus Vandenbosch.
Europa wil met REACH de veiligheid van meer dan 30.000 chemische stoffen garanderen. Daartoe moet de giftigheid van elke stof getest worden. ‘Oorspronkelijk plande Europa experimenten op 450 miljoen dieren. Vandaag zijn dat er –na acties van dierenrechtenorganisaties­ minder, maar nog altijd 12 miljoen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.