Geen warm welkom voor Bush

De Amerikaanse president George W. Bush komt vandaag in Zuid-Afrika toe met een aantal grote beloftes voor armoedeverlichting. Maar daar staat iets tegenover, waarschuwen analisten.




Bush heeft gisteren voet gezet op Afrikaanse bodem met enkele zalvende beloftes: de Millennium Challenge Account, een programma voor armoedeverlichting ter waarde van 10 miljard dollar gespreid over drie jaar, een Noodplan tegen Aids, met 15 miljard dollar voor 12 Afrikaanse en twee Caribische landen, en OGOA, een wet die Afrikaanse exporteurs van kleding en textiel de vrije baan geeft op de Amerikaanse markt. Maar de Amerikaanse president slaat ook: Afrikaanse landen die het Internationale Gerechtshof in Den Haag steunen, worden van de lijst van militaire begunstigden geschrapt.

Toch zijn de initiatieven die Bush in de schijnwerper zal zetten in Senegal, Zuid-Afrika, Botswana, Uganda en Nigeria minder concreet en menslievend dan ze ogen. Het Noodplan tegen aids is het meest verregaande aids-bestrijdingplan ooit, maar het Amerikaanse parlement moet nog steeds zijn zegen geven over de financiering ervan. OGOA is een zwaard dat langs twee kanten snijdt: enkel die Afrikaanse landen die hun kwetsbare economie openstellen voor Amerikaanse exporteurs komen ervoor in aanmerking. “Oneerlijke handel op zijn lelijkst,” meent Kevin Watkins, de directeur van de onderzoeksafdeling van de ngo Oxfam.

De Amerikaanse president wordt sceptisch tot vijandig onthaald door de Zuid-Afrikaanse straat. Voor de zwarte Zuid-Afrikaanse gemeenschap staan Bush senior en junior bekend als ‘sanctiebusters’. Tijdens de jaren tachtig spraken zij zich uit tegen internationale sancties tegen het apartheidsregime. De Zuid-Afrikanen zijn ook niet vergeten dat verschillende Republikeinse regeringen hun steun verleenden aan rebellenbewegingen als Unita in Angola en Renamo in Mozambique.

De Zuid-Afrikaanse Communistische Partij, de Anti-War Coalition en andere niet-gouvernementele groepen organiseren morgen een reeks protestmarsen tegen Bush. Speerpunt van het protest worden de Amerikaanse landbouwsubsidies, die de Afrikaanse boeren uit de internationale markt zouden houden. De VS, de Europese Unie en Japen geven samen jaarlijks ongeveer 300 miljard dollar uit aan landbouwsubsidies. Dat verstoort de internationale markt voor landbouwproducten. De Zuid-Afrikaanse minister van Handel Alec Erwin wil het thema morgen aankaarten in Pretoria.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.