Geen YouTube meer voor Turkse internetters

Turkse intellectuelen, journalisten en activisten zijn wel gewend aan de censuur, maar de laatste tijd neemt ook de repressie op internet toe. Youtube, Blogger, Google Groups en andere populaire sites zijn al maanden uit de lucht. Dat zegt een rapport van persbureau Bianet dat vrijdag verscheen.
“Het gevolg van de censuur van de Turkse media is een enorme achteruitgang van de onderzoeksjournalistiek en de wetenschap”, zegt Erol Önderoglu, auteur van het rapport, dat alle voorvallen tussen juli en september van dit jaar opsomt waarin de vrijheid van meningsuiting werd ingeperkt.
Het aantal processen tegen ideeën die schadelijk werden geacht voor “het leger, de regering of essentiële staatsinstellingen” is toegenomen, zegt de journalist. “Dit voorzorgsargument wordt telkens weer gebruikt. Onlangs nog tegen twee reportages over de acties van het leger tegen de Koerdische Arbeiderspartij PKK.”
Niet alleen de druk neemt toe, ook blijven steeds meer mensen die misdaden plegen in naam van de orde onbestraft. Voor de slachtoffers rest alleen nog de gang naar het Europese Hof van de Rechten van de Mens.
Geen YouTube meer
De nieuwste trend is volgens het rapport echter het uit de lucht halen van websites. Volgens wetsartikel 5651 inzake delicten gepleegd op internet mogen rechters een complete website sluiten op basis van een enkel artikel dat niet door de beugel kan.
“Daardoor is YouTube nu al zes maanden niet toegankelijk vanuit Turkije. Er stond video’s op die de herinnering aan Atatürk niet eerbiedigden”, zegt Önderoglu. “De autoriteiten eisen namelijk niet alleen dat de video’s uit de Turkse registers worden verwijderd, maar uit alle registers in de wereld. Dat is onacceptabel voor de Amerikaanse beheerders.” Ook de site Dailymotion is uit de lucht, om dezelfde reden, evenals sites met pro-Koerdische informatie. “Advocaten gaan hier niet eens tegen in beroep, omdat de situatie zo gespannen is.”
Creationist
In het rapport wordt melding gemaakt van een islamitische creationist, Adnan Oktar (bekend onder het pseudoniem Harun Yahya), wiens advocaten er in slagen om verschillende websites te laten verbieden omdat ze beledigend zouden zijn voor hun cliënt. Zo zijn de sites van Google Groups, de site van de atheïstische bestseller-auteur Richard Dawkins en nog 59 andere websites ontoegankelijk geworden.
Ook populaire sites zoals EksiSözlük, Blogger.com en Geocities.com zijn uit de lucht gehaald op basis van verschillende aanklachten. Als reden voor censuur noemt Artikel 5651 aansporingen tot zelfmoord, pedofilie, aansporing tot drugsgebruik, obsceniteit, pornografie, kansspelen en de aantasting van de herinnering aan Atatürk. Journalisten en maatschappelijke organisaties willen dat de Turkse regering deze wet snel verandert, zodat hij strikter kan worden geïnterpreteerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift