Geestverruimende cijfers

GEEN OORLOG ZONDER SLACHTOFFERS

* Van 1980 tot 2000 investeerde de VS 545 miljard euro (22.000 miljard frank) in de oorlog tegen drugs. President Nixon besteedde in 1969 73 miljoen euro (3 miljard frank), Reagan deed in 1982 met 1,6 miljard euro (75 miljard frank) beter en Clinton investeerde in 2000 niet minder dan 22 miljard euro (920 miljard frank) in de War on Drugs.
* Eén op vier gevangenen in de VS -meer dan 450.000 mensen- is veroordeeld voor misdrijven in verband met drugs.
* In de VS waren er meer dan 1,5 miljoen arrestaties voor drugsdelicten waarvan 78.8 procent voor het bezit van een gecontroleerde hoeveelheid en 21.2 procent voor het verkopen of verhandelen van drugs.
* Een behandeling in het Drug Treatment Alternative-to-Prison Programme kost in de VS gemiddeld 46.750 euro (1.870.000 frank). Het onderbrengen van een drugsverslaafde in de gevangenis kost ongeveer dubbel zoveel.
* De kosten om drugsdelinquenten achter de tralies te houden wordt geschat op 9,89 miljard euro (391 miljard frank) per jaar.
* Minderjarige overtreders worden in principe opgevangen in instellingen. Toch steeg het aantal minderjarigen dat voor een drugsdelict in de gevangenis een straf uitzat, tussen 1985 en 1997 van 70 naar 840.
* Afro-Amerikanen maken in de VS dertien procent uit van de gebruikers van illegale drugs, maar ze vertegenwoordigen vierenzeventig procent van de mensen die veroordeeld werden wegens drugsmisdrijven. (Lindesmith Center / Drug Policy Foundation)
* Tegen 2010 zullen er wereldwijd 3,5 miljoen drugsgevangenen vrijkomen. Na 2010 komen er elk jaar 500.000 bij. (Observatoire Géopolitique des Drogues)
* James Geddes werd in de staat Oklahoma veroordeeld tot tweemaal vijfenzeventig jaar cel (plus een dag) wegens de kweek van vijf hennepplanten.
* De jaarlijkse economische kost gerelateerd aan druggebruik wordt in de VS geschat op 125 miljard euro per jaar.
* Volgens de Colombiaanse overheid werd in 1998 een record aantal cocaproducten vernietigd (57 ton) en werden er 185 cocaïnelaboratoria opgeruimd. In 1998 was er geen netto-reductie van de cocaïne-export van Colombia naar de VS.
* Het aantal informanten dat op de loonlijsten staat van de verschillende drugssecties van Amerikaanse politiediensten, wordt geschat op honderdduizend.



Geschat aantal ‘problematische druggebruikers’ per 1000 inwoners tussen 15 en 64 jaar
VS 21,3
Italië 6,6
Groot-Brittannië 6,2
Zwitserland 6,1
Benelux 2,8



(bron: World Drug Report 2000. United Nations Office for Drug Control and Crime Prevention)



In beslag genomen drugs: jaarlijkse groei in de jaren negentig
stimulerende middelen 18 procent
heroïne 5,3 procent
cannabis 4,1 procent
LSD 2,6 procent
cocaïne 2,2 procent



ONDERSCHEPPINGSRATIO

Een relevant gegeven in de oorlog tegen drugs is de interception rate. Het is de hoeveelheid onderschepte drugs in verhouding tot de totale productie. Wil men op een substantiële manier raken aan de winsten van de drugshandel dan moet men vijfenzeventig procent van de totale handel onderscheppen. In 1998 steeg dit cijfer voor opiaten met zestien procent en voor cocaïne met zesenveertig procent.

* Cannabisvangsten stijgen licht, maar blijven de laatste jaren hangen op 2500 ton per jaar.
* Hasj wordt opmerkelijk meer onderschept. In 1999 ging het om 1000 ton. Dat is een verdubbeling op tien jaar tijd.
* Iran zorgt voor achtentachtig procent van alle opiumvangsten en vierenveertig procent van de heroïne- en morfinevangsten.
* De vernietiging van opiaten bedraagt acht tot vijftien procent van de geschatte wereldproductie. Zo’n zestig procent van opium, morfine en heroïne wordt onderschept in Zuidwest-Azië, het Nabije Oosten en het Midden-Oosten.
* De productie van design-drugs neemt in Europa grote proporties aan. Eind jaren negentig werd er tien keer meer onderschept dan op het eind van de jaren tachtig. Ook in Zuidoost-Azië is de productiecapaciteit de laatste jaren sterk toegenomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.