Geldtekort bedreigt werking Internationaal Strafhof

De werking van het Internationaal Strafhof (ICC) dreigt volgend jaar in de problemen te komen door een gebrek aan middelen, zeggen mensenrechtenorganisaties. Het ICC is de enige permanente rechtbank die zich met oorlogsmisdaden bezighoudt.

De begrotingsbesprekingen voor 2012 verlopen zeer moeizaam omdat veel lidstaten met binnenlandse begrotingsproblemen kampen.

De ICC-begroting voor dit jaar bedroeg 104 miljoen euro. Voor volgend jaar is een stijging van 13 procent noodzakelijk, zegt Christian Wenaweser, voorzitter van de vergadering van ICC-leden (en permanente vertegenwoordiger van Liechenstein bij de VN), in een gesprek met persagentschap IPS.
Volgens de Coalitie voor het ICC, een ngo die voortrekkersrol heeft gespeeld bij de oprichting van het Internationaal Strafhof, weigeren Frankrijk en Groot-Brittannië meer geld op tafel te leggen. Als er voor volgend jaar niets bij komt, dan zal dat voor minstens zes lopende onderzoeken gevolgen hebben, waarschuwen de Coalitie voor het ICC en Amnesty International: in de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Soedan, Oeganda, Kenia en Libië.

Japan, Duitsland en Groot-Brittannië

Het ICC wordt gefinancierd door zijn 116 lidstaten. Daarbij wordt dezelfde verdeelsleutel gebruikt als voor de VN-begroting. De grote bijdragers zijn daardoor Japan, Duitsland en Groot-Brittannië. De Verenigde Staten dragen niet bij omdat zij het Statuut van Rome, waarin het ICC zijn oorsprong vindt, niet hebben ondertekend.

Als het ICC zijn begroting heeft opgemaakt, gaat het voorstel naar een controlecomité. De definitieve beslissing valt in de decemberzitting van de vergadering van ICC-leden. “Zoals steeds zal er compromis gevonden moeten worden, een die rekening houdt met de behoeften van de rechtbank en de mogelijkheden van de landen”, zegt Wenaweser.

Hij pleit ook voor een andere financiering. “Een deel van de problemen komt door de extreem hoge kosten van de zaken die door de Veiligheidsraad naar het Hof zijn gestuurd. Nu dragen de lidstaten van het Internationaal Strafhof de volledige financiële last van deze situaties, iets wat niet voorzien was door de auteurs van het Statuut van Rome. “Het moment is gekomen dat de VN de onderzoeken betaalt die het naar het Hof stuurt”, zegt Wenaweser.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.