Gemenebest wil digitale kloof dichten

Het Britse Gemenebest zet een internetplatform op waarop lidstaten goede IT-systemen kunnen uitwisselen. Het is de bedoeling om mensen in arme en soms verafgelegen voormalige Britse koloniën toegang te geven tot informatietechnologie.
Het nieuwe IT-ontwikkelingsprogramma bestaat voorlopig uit goedkope initiatieven, en dat moet ook. Het Gemenebestprogramma beschikt over amper 200.000 pond (296.000 euro) en er is nog 700.000 pond (iets meer dan een miljoen euro) toegezegd. Het programma moet ten goede komen aan kleine staatjes in de Stille Oceaan en de Cariben, maar ook aan groeilanden als India, Zuid-Afrika en Maleisië.

Het eerste project is gericht op de verdere wederopbouw in India, Sri Lanka en andere landen die in december 2004 werden getroffen door de tsunami. Een webplatform biedt essentiële informatie en moet de uitwisseling aanmoedigen tussen de talloze middenveldorganisaties, overheden en burgers.

De uitwisseling hoeft niet noodzakelijk te maken hebben met de tsunami. “Als een land al een goed IT-belastingssysteem heeft, kan het op de portaalsite komen zodat anderen ervan kunnen profiteren”, zegt Devindra Ramnarine, het hoofd van ‘Commonwealth Connects’, waar het platform deel van uitmaakt.

In Kameroen komt een radioprogramma dat vrouwen begeleidt bij het opstarten van micro-ondernemingen. In andere landen komen er opleidingen waarmee radioluisteraars leren geschonken computers gebruiksklaar te maken voor scholen.

“Deze programma’s pakken de digitale kloof rechtstreeks aan. Maar het is tegelijk de bedoeling het initiatief zo meer bekendheid te geven en te laten zien wat er mogelijk is. Zo hopen we meer fondsen aan te trekken”, zegt Ramnarine.

Volgend jaar komt er een internationale top in India om IT te promoten als hefboom voor ontwikkeling en Ramnarine hoopt daar niet alleen regeringsleiders maar ook zakenmensen naartoe te lokken. “We willen de private sector erbij betrekken en programma’s zo ontwikkelen dat ze ook commercieel aantrekkelijk zijn. (ADR/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.