Genoeg bloed voor bezoekers en atleten op de Spelen

Gevreesd werd dat China tijdens de Olympische Spelen zonder het zeldzame rhesus-negatief donorbloed zou zitten, maar Peking ontkent die geruchten. De Chinese autoriteiten hebben een speciale inzamelcampagne opgezet om de voorraden aan te vullen zijn naar eigen zeggen ook op medisch gebied helemaal klaar voor de Olympische Spelen.
Op een persconferentie over de medische service enkele dagen geleden vertelde Deng XiaoHong, plaatsvervangend directrice van de gemeentelijke gezondheidsinstantie van Peking: “Een stabiel team van bloeddonoren die kunnen voorzien in donorbloed, bloeddelen en zeldzame bloedtypes is gevormd om aan de eventuele bloedvraag gedurende de Olympische Spelen te kunnen voldoen.”

Het Olympisch evenement vindt plaats op ruim 30 locaties in China. Met de komst van zoveel buitenlandse sporters, coaches, officials en overige bezoekers had China aanvankelijk een probleem met de beschikbare hoeveelheid geschikte donorbloed voor eventuele medische ingrepen.

Rhesus-negatief



Vooral de bloedgroep rhesus-negatief baarde medische deskundigen zorgen. Die komt voor bij ongeveer 15 procent van de Westerse gasten, maar is bij de Chinese bevolking een erg zeldzaam type. Amper 0,3 procent van de etnische Chinezen hebben rhesus-negatief bloed.

Patiënten met bloedtype rhesus-negatief kunnen alleen een bloedtransfusie krijgen met bloed van hetzelfde type. Om aan de potentiële vraag te kunnen voldoen, heeft Peking dan ook op zoek gegaan naar hulp in zowel binnen- als buitenland.

Zo is bijvoorbeeld in de provincie Xinjiang een één maand durende campagne gehouden waarin mensen werden opgeroepen om bloed te doneren. In Xinjiang is het percentage mensen met rhesus-negatief veel hoger dan het landelijke gemiddelde. Ongeveer 10 procent van de burgers, voornamelijk van Oeigoerse afkomst, heeft er rhesus-negatief bloed. De campagne is begin augustus afgerond en het gedoneerde bloed is al vervoerd naar de bloedbank van het Rode Kruis in Peking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.