Gentechgigant Monsanto wint juridische strijd over koolzaad

Zaadveredelaar Monsanto heeft vrijdag voor het Canadese hooggerechtshof de al zes jaar slepende juridische strijd met de Canadese boer Percy Schmeiser gewonnen. Schmeiser sleepte de gentechgigant voor de rechter, nadat hij een boete had gekregen voor illegaal gebruik van gepatenteerd genetisch gemanipuleerd koolzaad.

Volgens Terry Boehm van de Canadese Boerenbond NFU ontkent het hooggerechtshof met de uitspraak niet alleen het recht van boeren om zelf zaden te bewaren, het kan volgens hem ook een dwangmiddel worden.
Zaden zijn het resultaat van honderden jaren van zaadverdeling door boeren over de hele wereld, reageert Boehm. Deze uitspraak eigent zich die hele geschiedenis van dat zaad toe. Ook zou de uitspraak boeren die hun gentechvrije gewas vervuild zien door GM-zaad, er van kunnen weerhouden dit te melden.

Monsanto bracht in 1996 voor het eerst het transgene koolzaad Roudup Ready op de markt. In tegenstelling tot de tot dan toe gebruikte koolzaadsoorten, is Roudup Ready resistent tegen onkruidverdelger Roundup, die eveneens door Monsanto geleverd wordt. Boeren die het genetisch veranderde koolzaad gebruiken, kunnen hun akkers bespuiten met Roundup zonder het het koolzaadgewas verloren gaat. Monsanto verplicht deze boeren een overeenkomst te tekenen, waarin wordt vastgelegd dat ze geen zaad uit eigen oogst bewaren om dat het volgende jaar opnieuw te zaaien. Om het patent te bewaken bedient het bedrijf zich van mafiose methoden: er worden detectives ingezet die de gewassen controleren en er is een kliklijn ingesteld, waar boeren collega’s kunnen aangeven.

Medewerkers van Monsanto troffen in 1998 transgeen zaad op akkers van Percy Schmeiser aan. Schmeiser stelde dat het Monsanto-zaad was overgewaaid van naburige percelen en passerende zaadvrachtwagens. Uit onderzoek bleek later dat het ‘overgewaaide koolzaad’ zichzelf in rechte lijnen had gezaaid en dat 95 procent van Schmeisers 650 hectare koolzaad resistent was tegen Roundup. Monsanto beweert dat Schmeiser moedwillig het patent heeft geschonden. Schmeiser beschuldigt Monsanto van het genetische verontreinigen van zijn voorheen gentech-vrije gewas.

Eerder deze maand besloot Monsanto onder druk van boeren, consumenten en de Canadian Wheat Board, af te zien van het op de markt brengen van genetisch veranderd tarwe.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.