Gentse vrederechter wint mensenrechtenprijs

De Gentse vrederechter Freddy Evers wint de jaarlijkse Prijs voor Mensenrechten. Evers wint de prijs omdat hij als voorzitter van de vooruitstrevende denktank Magistratuur en Maatschappij (M&M) opkomt voor een humane, toegankelijke, doorzichtige en onafhankelijke justitie.
Sinds begin jaren negentig presenteert M&M een gamma voorstellen om justitie te hervormen. Sinds de zaak-Dutroux mengt de organisatie zich ook regelmatig in het politieke en maatschappelijke debat. Rode draad in het betoog van M&M is dat justitie ten dienste van de burger moet staan.

Anonieme rechtvaardige rechters


‘Freddy Evers verdedigt niet het gerecht maar de gerechtigheid’, zegt de Liga voor Mensenrechten. ‘Hij is een humane rechter, die telkens opnieuw balanceert tussen ideaal en nuchterheid, tussen rechtvaardigheid en recht. ‘Door onze mensenrechtenprijs toe te kennen aan Freddy Evers hopen wij tegelijkertijd eindelijk ook eens recht te doen aan de vele anonieme rechtvaardige rechters die ons land telt.
‘De democratische rechtsstaat heeft nood aan een justitie waar de burger vertrouwen in heeft: het zijn de rechters die dat vertrouwen moeten wekken’, vindt de Liga voor Mensenrechten. De organisatie voegt er aan toe dat het gerecht bijzondere eisen inzake mensenrechten en democratische controle mag en moet stellen.
‘Het zijn de rechters die het vertrouwen in justitie moeten wekken.’
‘In België zijn onlangs de eerste minister en de minister van justitie moeten terugtreden omdat ze druk zouden hebben uitgeoefend om de uitspraak te beïnvloeden. Vandaar ook dat de onafhankelijkheid van de rechter ten aanzien van de uitvoerende macht meer dan ooit hoog moet gehouden worden’, zegt de Liga.
In 2008 wonnen filmregisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne de jaarlijkse Prijs voor Mensenrechten omdat sociale en economische rechten centraal staan in het werk van de filmregisseurs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.