Gesmokkeld sperma geeft Palestijnen hoop

Palestijnse vrouwen die hun veroordeelde mannen in een Israëlische gevangenis niet kunnen bezoeken, vestigen hun hoop op IVF om zwanger te geraken. Ze doen dat met het sperma van hun echtgenoot dat buiten de gevangenismuren gesmokkeld wordt.

De acht maanden oude baby van Dallal en Ammar al-Ziben’s zal zich pas over vele jaren realiseren dat zijn ouders pioniers waren. Ammar al-Ziben werd 15 jaar geleden veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf omdat hij een dodelijke aanval tegen Israël zou hebben gepland.

Hoewel privébezoek verboden is voor de meer dan 4.800 Palestijnen in Israëlische gevangenissen, slaagde Ammar er in zijn vrouw zwanger te maken. Daarvoor werd een spermastaal uit de gevangenis van Hadarim gesmokkeld.

Dallal beviel in augustus van Muhanned, de eerste baby die ter wereld kwam na een combinatie van spermasmokkel en in vitro-fertilisatie (IVF). “Het waren moeilijke jaren voor Muhanned kwam”, vertelt Dallal. “Maar de baby brengt weer leven in ons huis.”

Zeven zwangerschappen

De bevalling gaf ook andere Palestijnse vrouwen de moed om het zaad van hun echtgenoot uit de gevangenis te proberen smokkelen.

In het Medisch Centrum Razan in Nablus zeggen dokters dat ze een of twee gesmokkelde stalen per week krijgen. Het labo bewaart nu zo’n 65 stalen in de diepvries, die voor IVF gebruikt kunnen worden.

Tot nog toe zijn 22 Palestijnse vrouwen behandeld, onder wie er 7 zwanger zijn geworden. Het slaagpercentage is lager dan de 45 procent waar arts Abu Khaizaran in het centrum op mikt, maar dat is voor een deel het gevolg van de kwaliteit van de stalen, die vermindert door de lange tijd die nodig is om het staal uit de gevangenis naar de Westelijke Jordaanoever te krijgen.

Gelukkig, zegt hij, is er maar één spermacel nodig om een eitje te bevruchten. De patiënt heeft zelfs de mogelijkheid om het geslacht te kiezen. De hele procedure kost zo’n 3000 dollar, maar het centrum doet het gratis.

Dalla al-Ziben kwam al vijf jaar geleden naar het centrum. Maar de medische staf daar stuurde haar aanvankelijk terug naar huis om eerst met de familie te praten. “Je wil niet plots een zwangere vrouw zien, wiens man een lange gevangenisstraf uitzit”, zegt Khaizaran. Na toestemming van haar familie werd al-Ziben naar eigen zeggen door iedereen aangemoedigd.

Sceptisch

Ook de man van Lidya Rimawi, Abdul Karim, is tot 25 jaar veroordeeld voor de verwonding van een Israëlische soldaat en lidmaatschap van de militaire vleugel van Fatah. Het koppel heeft een dochter van twaalf, maar Rimawi wil het daar niet bij houden. “Ik hou van hem”, zegt ze. “Ik wil een groter gezin met hem.”

Maar nog eens dertien jaar wachten zou de kans daarop aanzienlijk verminderen. Daarom koos ook Rimawi ervoor om sperma te smokkelen. “De mensen rond mij moedigden me aan. Iedereen zei: probeer het, probeer het. Dus deed ik dat”, zegt ze. Met succes: ze verwacht een kindje in augustus.

Het Israëlische gevangeniswezen is zich bewust van “deze geruchten”, maar zegt zeer sceptisch te zijn over de mogelijkheid dat er effectief sperma is gesmokkeld. “De vrouwen die naar de gevangenis komen hebben geen direct contact met de gevangenen, en als ze vertrekken moeten ze door controles”, zegt woordvoerder Sivan Weizman.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.