Gesprekken met VN zijn schijnvertoning

De toekomstige Colombiaanse president Alvaro Uribe Velez heeft maandag een onderhoud gehad met VN-secretaris-generaal Kofi Annan over de mogelijke rol die de VN kunnen spelen bij het weer tot leven wekken van de vredesonderhandelingen met de linkse guerrilla in Colombia. Critici stellen dat het gesprek alleen moest dienen om Uribes imago van ijzervreter wat te verzachten. Later deze week gaat Uribe bij in Washington bij de Amerikaanse regering aankloppen voor nog meer militaire steun - die actie lijkt meer in de lijn te liggen van wat hij met de Colombiaanse rebellen van plan is.

Uribe kreeg vorige maand 53 procent van de Colombiaanse kiezers achter zich met de belofte dat hij de guerrillagroepen die al 40 jaar actief zijn in het Zuid-Amerikaanse land, definitief zou verslaan. Daarvoor zou hij de slagkracht van het leger en de politie willen verdubbelen. Zijn tegenstanders beschuldigden Uribe ervan goede relaties te onderhouden met de haviken binnen het Colombiaanse leger en banden te hebben met de van talrijke mensenrechtenschendingen beschuldigde AUC. Die paramilitaire organisatie staat guerrillero’s en al hun vermoede sympathisanten ongenadig naar het leven.

Na de ontmoeting met Annan wilde Uribe alleen kwijt dat hij met de VN-leider mogelijke oplossingen had besproken voor het geweldprobleem waarmee Colombia te kampen heeft. Annan verklaarde dat hij met Uribe overeen was gekomen de komende maanden verder te onderzoeken wat de meest efficiënte manier is voor de VN om de Colombiaanse bevolking bij te staan. Uribe heeft eerder wel al duidelijk gemaakt dat hij de VN niet in actie wil zien komen als bemiddelaar voordat de rebellen zich aan een staakt-het-vuren houden. Zo’n bestand zit er niet meteen in - sinds de huidige regering van president Andrès Pastrana in februari de vredesbesprekingen met de FARC, de grootste guerrillagroep in Colombia, afbrak en daarna ook de andere sterke verzetsgroep ELN wandelen stuurde, hebben de rebellen hun acties duidelijk opgevoerd.

Colombiaanse activisten in de VS zien een grotere betrokkenheid van de VN in het aanslepende conflict wel zitten. We moeten het proberen, zegt Ramon Mejia, de stichter van de in New York gevestigde Movement for Peace in Colombia. Een internationale vredesmacht is misschien wel aanvaardbaar voor de guerrilla. We zijn de oorlog beu. De militaire aanpak die Uribe voorstaat, zal alleen meer burgerslachtoffers opleveren.

Maar weinigen geloven dat Uribe echt iets verwacht van de VN. Het gaat alleen public relations, oordeelt Adam Isacson, een Colombia-expert van het Centre for International Policy (CIP), een Amerikaanse mensenrechtengroep. Wat Uribe volgens Isacson werkelijk wil bereiken met zijn huidige reis is meer militaire steun van de VS. Daarvoor gaat hij later deze week in Washington aankloppen bij Defensieminister Donald Rumsfeld, Buitenlandminister Colin Powell en veiligheidsadviseur Condoleeza Rice.

Volgens Isacson maakt het CIP zich vooral zorgen over het voornemen van Uribe om één miljoen informanten in te zetten om de activiteiten van de guerrilla beter te volgen, en over het plan om het leger gerechtelijke en politiebevoegdheden toe te kennen. Waarschijnlijk zullen die maatregelen niet alleen de druk op de guerrilla opvoeren, maar ook op mensenrechtenactivisten, vakbondsleiders en leden van de oppositie.REF.: LA IP

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift