Gevangen Française verzuurt relaties tussen Mexico en Frankrijk

De zaak van de Française Florence Cassez dreigt de relaties tussen Mexico en Frankrijk danig te verzuren. Cassez zit in Mexico een celstraf van zestig jaar uit voor ontvoering, maar volgens een pas gepubliceerd boek werd de hele zaak opgezet door de Mexicaanse overheid.
De 34-jarige Cassez werd in april veroordeeld tot 96 jaar cel, een straf die in beroep tot 60 jaar werd gereduceerd.
Alain Devalpo en Anne Vigna, twee Franse journalisten, publiceerden een boek over de manier waarop vijftien personen, waaronder Cassez, de laatste jaren door de Mexicaanse justitie zijn behandeld. Ze namen Cassez’ dossier onder de loep en interviewden meer dan vijftig personen. “We leggen uit hoe de zaak een staatszaak werd in Mexico en een diplomatiek probleem tussen de Franse en Mexicaanse regering”, zegt Alain Devalpo.

Ontvoeringen


Cassez kwam in 2003 in Mexico aan. Ze kreeg een relatie met Israel Vallarta, lid van de bende Los Zodíaco, die verdacht werd van ontvoeringen. Op 9 december 2005 werd de arrestatie van Vallarta en Cassez op een ranch buiten Mexico-Stad rechtstreeks uitgezonden door de Mexicaanse televisie.
Volgens de beelden werden drie ontvoerde personen bevrijd, Cristina Ríos Valladares, haar elfjarige zoon en Ezequiel Elizalde, een jongeman. Ze hadden 52 dagen vastgezeten op de ranch. Cassez zei dat ze niets van de ontvoeringen wist maar werd beschuldigd van medeplichtigheid.
Nadien bleek dat de echte arrestatie de dag voordien al had plaatsgevonden, zonder televisiecamera’s.
Volgens Devalpo en Vigna komen de officiële verklaringen van de drie ontvoerde personen in de zaak-Cassez niet overeen met wat ze aan de pers vertelden. “We geven de namen van de personen die werden beschuldigd door Ríos, haar zoon en Elizalde maar waarover niet in het openbaar werd gesproken. Die personen werden nooit ondervraagd door de onderzoekers.”

Pedalen kwijt


Devalpo en Vigna zeggen dat “de Mexicaanse autoriteiten de laatste tien jaar, onder de regeringen van de Nationale Actiepartij van Vicente Fox en Felipe Calderón, politiediensten en justitie hebben gebruikt voor politieke doeleinden”, zegt Devalpo. “We hebben het hier niet over een gerechtelijke dwaling maar over een heel systeem dat de pedalen kwijt is.” De zaak-Cassez barstte in 2006 los in volle verkiezingscampagne. “Deze zaak is niet alleen een ernstig probleem tussen Mexico en Frankrijk. Ik zou zeggen dat de geloofwaardigheid van Mexico bij de internationale gemeenschap op het spel staat.”
Een van de andere zaken die Devalpo en Vigna behandelen, is dat van Jacinta Francisco Marcial. Die werd eerst tot 21 jaar veroordeeld voor de ontvoering van zes politieagenten. Na drie jaar cel won hij een beroepsprocedure en werd hij vrijgelaten. Volgens mensenrechtenorganisaties zat de zaak vol onregelmatigheden.

Golf van geweld


In Mexico kan Florence Cassez op weinig begrip rekenen. Het land is ondergedompeld in een golf van geweld zonder voorgaande. Elke dag vinden naar schatting achttien ontvoeringen plaats, waarvan er slechts twee worden aangegeven. Dit jaar alleen werden meer dan negenduizend ontvoerders aangehouden, 20 procent meer dan in 2008.
De zaak beïnvloedt de relaties tussen Mexico en Frankrijk. Toen president Nicolas Sarkozy in maart Mexico bezocht vroeg hij zijn Mexicaanse ambtgenoot Felipe Calderón om Cassez haar straf in Frankrijk te laten uitzitten. Dat is mogelijk volgens het Verdrag inzake de Overbrenging van Veroordeelde Personen, dat in 1983 in Straatsburg werd goedgekeurd en ook door Mexico is geratificeerd.
Er werd een Frans-Mexicaanse commissie opgezet om de overbrenging te onderzoeken maar in juni liet Calderón weten dat dit niet kon. De Mexicanen vrezen vooral dat Cassez’ straf in Frankrijk verminderd wordt.
Ondertussen lekte via de onlinepublicatie Reporte Índigo uit dat Calderón al op 6 februari, vóór Sarkozy’s bezoek, een brief had geschreven die de mogelijkheid openliet dat Cassez haar straf in Frankrijk zou uitzitten.

Den Haag


De Franse overheid blijft aandringen. “We blijven werken om een juridische oplossing te vinden voor de situatie van Florence Cassez en we blijven vragen dat ze naar Frankrijk wordt overgebracht om haar straf uit te zitten, zoals de Conventie van Straatsburg bepaalt”, zei Bernard Valero, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, deze week op een persconferentie.
Parijs kan naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stappen, de hoogste rechtbank voor inbreuken op het internationaal recht. “We weten niet wat Frankrijk zal doen, we moeten bekijken welke gevolgen zijn eis in Den Haag kan hebben”, zegt Cassez’ advocaat Agustín Acosta.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.