Gevangenen bakken koekjes voor Music For Life

Niemand zal nog ontkennen dat Music For Life de Vlamingen meer dan ooit sensibiliseert en warm maakt om iets goed te doen. Ontelbare acties en onnoemelijk veel giften zijn hiervan het bewijs. Ook in de Antwerpse gevangenis willen ze deze kans grijpen om iets terug te geven aan de maatschappij.

  • StampMedia.be Gevangenen bakken koekjes voor Music For Life StampMedia.be

“Het is één van onze taken om de detentieschade bij onze gevangenen te beperken. Ze zitten hier wel hun straf uit, maar krijgen ook met problemen te kampen die opsluiting met zich mee brengt. Ze zijn tenslotte hun vrijheid kwijt. Het komt er eigenlijk op neer dat we onze gevangenen zoveel mogelijk proberen te helpen om hun straf te aanvaarden.”

Vaderrol

“De manieren waarop we dit doen zijn heel uiteenlopend. We vormen samen met hen een beeld van hun slachtoffer of we helpen hen hun vaderrol vanuit de gevangenis naar behoren in te vullen. Iets lichter, maar zeker niet minder belangrijk, is hen een kijk geven op de actualiteit en hierover te discussiëren.  Een actie organiseren voor Music For Life past perfect binnen deze strategie”, legt ergotherapeut Pascal Bleyen uit.

“Onze geïnterneerden hebben koekjes gebakken die ze aan het personeel en aan het Tropisch Instituut verkochten. Ze gaan er echt in op en vroegen weken op voorhand al wanneer ze eraan mochten beginnen”, zegt Bleyen nog.

Oude schatten en zumba

Ook de andere gedetineerden hebben zich ingezet voor Music For Life. De vrouwen dansten zumba, de mannen fietsten en allen werden ze hiervoor gesponsord. Er waren ook ‘oude schatten van op zolder’, zoals Virna Van der Elst ze noemt, kunstwerken van gedetineerden die aan familieleden van het personeel verkocht werden. 

Herstelgerichte detentie

“Alles wat we organiseren past in ons programma voor herstelgerichte detentie”, zegt Virna Van der Elst. “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het leven binnen de gevangenis zoveel mogelijk op de buitenwereld lijkt, zodat onze gevangenen zeker niet vervreemden van de samenleving waar ze ooit terug in terecht zullen komen.”

Beklaagden

De gevangenis van Antwerpen is met deze actie aan haar proefstuk toe, maar in Brugge doen ze al enkele jaren mee. Het personeel van beide strafinstellingen zal donderdag naar het Glazen Huis gaan om hun ingezamelde geld te overhandigen. De Bruggelingen nemen zelfs een gedetineerde mee, maar dat is in Antwerpen niet aan de orde. “Hier zitten voornamelijk beklaagden die nog niet gestraft zijn en de gevangenis dus zeker niet mogen verlaten”, licht Van der Elst nog toe.

© 2010 – StampMedia – Elise Meekers

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.