Gevangenen gaan massaal in hongerstaking

Gedetineerden over heel Venezuela klagen de schrijnende situatie in de Venezolaanse gevangenissen aan. Al meer dan 8000 gevangenen in dertien gevangenissen hadden zich gisteren bij de hongerstaking, die maandag van start ging, aangesloten.
Niet alleen overbevolking en een gebrek aan eten en sport drijft de gedetineerden tot wanhoop in de gevangenissen van Venezuela. Ze willen dat er een einde komt aan het eeuwige uitstel van hun proces en een bijsturing van de wet waardoor het gemakkelijker wordt om werk te vinden buiten de gevangenis.

“Het uitstel van de processen vormt al jaren een bron van frustratie voor de gevangenen. Van de 19.000 gedetineerden heeft meer dan vijftig procent al uitstel ervaren bij hun procedure”, zegt Jesse Chacón, minister van Binnenlandse zaken en Justitie.

Het is niet de eerste keer dat gevangenen de schrijnende situaties binnen de muren aanklagen, maar het is wel de eerste keer dat het over een actie op zo grote schaal gaat zonder dat er geweld aan te pas komt.

“Tot nog toe is de hongerstaking vreedzaam verlopen. We hopen dat het zo blijft en niet overgaat in bloedstakingen – waarbij ze zichzelf verwonden met messen”, zegt de katholieke priester Pedro Moreno, die de gevangenen steunt in hun eis om snellere rechtspraak.

Het vreedzaam karakter van de actie is opmerkelijk. Gevangenissen in Venezuela zijn berucht vanwege de wetteloosheid die er vaak heer en meester is. Bendes in het bezit van messen, geweren en zelfs granaten terroriseren hele gevangenissen.

In 2004 stierven er 277 gevangenen door het geweld binnen de muren. In 2005 waren het er zelfs 408. Dat blijkt uit cijfers van het Venezolaans Gevangenis Observatorium, een niet gouvernementele humanitaire waakhond.

De gevangenen hebben hun eisen gebundeld in een lijvig document dat is overgemaakt aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie, het hooggerechtshof en het parlement.
Bij een bezoek aan een aantal gevangenissen gaf vice-minister van Binnenlandse zaken Pimentel toe dat de situatie van de gedetineerden het protest rechtvaardigt. Hij hoopt dat in de komende uren of dagen een akkoord komt zodat de hongerstaking kan worden afgeblazen.

Volgens de voorzitter van het hooggerechtshof, Omar Mora, voldoet het Venezolaanse rechtssysteem aan de internationale standaarden en overdrijven de gevangenen wanneer ze klagen over de lange procedures.

Vorig jaar hanteerden de gevangenen een andere vorm van protest toen ze hun vrienden en familieleden voor enkele dagen vast hielden na afloop van het bezoekuur.

Het geweld binnen de gevangenissen is vaak het gevolg van bendeoorlogen, dat wordt aangewakkerd door massale overplaatsingen van gevangenen van de ene naar de andere gevangenis. Ook de cipiers gaan niet vrijuit, zo werden er gedurende de voorbije veertien jaar al 184 gevangenen levend verbrand in hun cel als gevolg van de pyromane trekjes van hun opzichters.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.