Gevolgen crisis minder erg dan verwacht in Sri Lanka

Sri Lanka is tot nu toe relatief goed door wereldwijde financiële crisis gekomen. In 2008 werd voorspeld dat de Sri Lankaanse economie zwaar getroffen zou worden. Maar het aantal banen dat verloren ging, lag lager dan verwacht.
In sommige rapporten die in 2008 gepubliceerd werden door de industriesector, werd het verlies van het aantal banen in Sri Lanka op tweehonderdduizend geschat. Volgens het ministerie van Arbeid raakten tussen augustus 2008 en augustus 2009 zeventigduizend mensen hun baan kwijt als gevolg van afgenomen export en onzekerheid op de markt.
 
Sri Lanka telt een beroepsbevolking van ongeveer acht miljoen mensen op een bevolking van ongeveer twintig miljoen. Kleding is het belangrijkste exportartikel.

Verschuiving


Na de ineenstorting van enkele van de belangrijkste financiële instituten op Wall Street in 2008, kozen de meeste Sri Lankaanse bedrijven ervoor om mensen te ontslaan op managementniveau en de banen op lagere niveaus te beschermen, zeggen bronnen in de sector.
 
“Dat blijkt uit onderzoek dat we hebben verricht”, zegt Ravi Peiris, directeur van de Werkgeversfederatie van Ceylon (EFC), die werkgevers uit het hele land vertegenwoordigt. Daarnaast vond er een verschuiving plaats van werk van sectoren die door de crisis geraakt werden naar sectoren die extra werknemers nodig hadden.
Volgens Peiris kozen veel bedrijven ervoor om werknemers in dienst te houden. Van de 135 bedrijven die bij het onderzoek van EFC betrokken werden, gaf 60 procent aan het personeelsbestand in 2009 bevroren te hebben en vacatures niet op te vullen. Ook gaf 50 tot 60 procent van de bedrijven aan de voorkeur te hebben voor jobrotatie en het delen van werk boven het ontslaan van mensen.

Herstel


Mahesh Amalean, voorzitter van MAS Holdings, zegt dat bij zijn bedrijf drieduizend mensen ontslagen zijn, onder wie zevenhonderd werknemers uit het topmanagement. “We moesten wel omdat we exportorders uit het Westen kwijtraakten.”
MAS Holdings levert aan de grootste merken in de wereld. Totaal telt het bedrijf 42.000 werknemers in Sri Lanka in de kledingindustrie en elders in de wereld, zoals in Azië, Afrika en het Midden-Oosten. “We zitten nu in een herstelfase”, zegt Amalean. 
Een deel van de Sri Lankanen die zonder werk kwamen te zitten, kon aan de slag bij grote energie- en havenprojecten die mensen nodig hadden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.