Gevolgen olievlek in Amazone "niet bagatelliseren"

Het ongeluk met een olieschuit van Pluspetrol in het Peruaanse Amazonegebied, twee weken geleden, is ernstiger dan gedacht. De gevolgen voor flora en fauna zijn desastreus. Voor de vierduizend bewoners in het gebied is het drinkwater zwaar vervuild.
Dat verklaart een officieel regeringsrapport, uitgevoerd door chemicus Víctor Sotero. Op 19 juni brak de romp van een vrachtschip in de noordoostelijke regio Loreto, dat olie uit het Amazonegebied vervoerde. Vierhonderd vaten olie stroomden in de rivier Marañón, een zijrivier van de Amazone.

Drinkwater en vis


Het water is te vervuild om door de lokale bevolking gebruikt te worden. Daarmee zijn 28 rivierdorpen met in totaal vierduizend inheemse Peruanen niet alleen verstoken van drinkwater, maar ook van vis. De oliemaatschappij Pluspetrol heeft voedsel uitgedeeld, maar volgens inheemse leiders is dat niet toereikend.
Volgens Sotero heeft Pluspetrol geen “noodplan voor de rivierbevolking in het geval een dergelijke ramp gebeurt.” De bewoners kwamen er uren na het voorval pas achter dat ze het water eigenlijk niet konden drinken.
Op 30 juni rapporteerde Petroplus dat het schoonmaakwerk was afgerond. Er zijn bijna geen klachten over de gezondheid gemeld, aldus de regionale directeur voor energie en mijnbouw, Roy Meza. Sotero adviseert echter om maandelijks “water, bezinksel, waterdieren en bloed te blijven testen om de reikwijdte van de besmetting te kunnen volgen.”

Bagatelliseren


Uitlatingen van de minister van Energie en Mijnbouw, dat de ramp in omvang niet vergelijkbaar is met de ramp in de Golf van Mexico, ontlokten de inheemse leider Edwin Vásquez de reactie dat de regering de ramp niet moet “bagatelliseren” en dat “de verantwoordelijken gestraft moeten worden.”
Die kans is echter niet zo groot. Volgens een rapport van onderzoeksjournalisten is de laatste drieënhalf jaar slechts 22 procent van de boetes voor ernstige milieudelicten daadwerkelijk betaald – waarmee meer dan 13 miljoen dollar (10,4 miljoen euro) door de neus van de regering geboord is.
De inheemse bevolking is zich pijnlijk bewust geworden van de risico’s van de olie- en mijnbouw in het gebied. Vorige week nog stortte een gifreservoir van de Caudalosemijn in, waarbij 21.000 kubieke meter afval in twee rivieren terechtkwam. Milieuminster Antonio Brack heeft verzekerd dat de verantwoordelijken voor beide ongelukken gestraft zullen worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.