Gewapende burgers op motorfietsen zaaien terreur in Venezuela

Zeven van de twintig doden die de laatste weken vielen bij de straatprotesten in Venezuela, kregen een kogel in het hoofd. Groepjes gewapende burgers verplaatsen zich op motorfietsen en nemen het recht in eigen handen.

  • Bromfietsers verzamelen zich achter een groep gemotoriseerde politieagenten in de straten van Caracas.

Bij betogingen treden doorgaans leger en politie op in Venezuela. Maar de laatste weken doet zich een nieuw fenomeen voor. Overal in het land opereren een soort burgermilities. Ze zeggen de regering van Nicolas Maduro te steunen, verplaatsen zich op motorfietsen en dragen vuurwapens. Ze treden op tijdens betogingen maar richten zich ook op woningen, winkels en voertuigen in wijken van de oppositie.

Wapens zijn makkelijk te vinden. In Venezuela circuleren honderdduizenden illegale vuurwapens, zegt Amnesty International.

Samenwerking met de Volkswacht

De eerste slachtoffers vielen op 12 februari tijdens een manifestatie van de oppositie in het centrum van Caracas. De volgende doden vielen bij manifestaties in de centrale deelstaten Carabobo en Aragua. De slachtoffers waren telkens vreedzame betogers.

“De manier waarop deze groepen te werk gaan, bevestigt de stelling dat ze hoogstwaarschijnlijk samenwerken met de Volkswacht. Ze tonen en gebruiken wapens op ongrondwettelijke wijze”, zegt Rocío San Miguel, directeur van de organisatie Control Ciudadano para la Seguridad, la Defensa y la Fuerza Armada (Burgercontrole op Veiligheid, Defensie en Leger).

De Volkswacht is een onderdeel van de Nationale Garde.

Staatsgreep van 2002

Sommige van de gewapende groepen doken op in de volkswijk 23 de Enero in het westen van Caracas. Ze vinden hun oorsprong in de stadsguerrilla voor Hugo Chávez in 1999 aan de macht kwam. Ze controleren kleine gebieden in de wijk.

“Het zijn parapolitionele bendes, die in hun eigen gebied de veiligheid controleren en voor kleine drughandel en andere misdrijven verantwoordelijk zijn. Ze opereren buiten de overheid om en schermen met een vermeende loyauteit aan de regering”, zegt Luis Cedeño, directeur van de organisatie Paz Activa.

“Momenteel dragen we geen wapens”, zegt Alberto Carías, leider van de Revolutionaire Beweging Túpac Amaru (MRTA). “Maar als de democratie in Venezuela net zoals in 2002 met een staatsgreep te maken krijgt, dan halen we onze wapens en bivakmutsen boven.”

De MRTA is een afscheiding van de Revolutionaire Beweging Tupamaro, die zich vanuit de wijk 23 de Enero over het hele land verspreid heeft als een legale politieke partij die Chávez en Maduro steunt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.