Geweld in Colombia duurt voort

Het geweld in Colombia neemt, ondanks beloftes van president Santos, toe. Vooral mensenrechtenactivisten krijgen te maken met agressie, bedreigingen en gedwongen verdwijningen.

President Santos ontoereikend

De buitengerechtelijke executies van burgers door veiligheidstroepen en het aantal gedwongen ontheemdingen verminderde in het voorbije jaar maar andere vormen van geweld nemen nog steeds toe. Bij zijn aanstelling als president in augustus 2010 beloofde Juan Manuel Santos nochtans verbetering. Zo zou hij de positie van de achtergestelde bevolkingsgroepen verbeteren, ondermeer door de herverdeling van land. Vandaag stelt onder andere Amnesty International echter vast dat het aantal moorden op inheemse en achtergestelde gemeenschappen stijgt.

Ook de agressie tegen mensenrechtenactivisten en sociale groepen groeit, al veroordeelde Santos openlijk de aanslagen. 2010 telt 174 gekende gevallen van geweld tegen mensenrechtenactivisten, wat neerkomt op één aanslag elke twee dagen. Meestal gaat het om moord, bedreiging, opsluiting of vervolging zonder proces, verwondingen of aanslagen op sociale organisaties. Van geweld tegen sociale organisaties zijn er 168 gevallen bekend.

Voor iets minder dan de helft van het geweld worden paramilitairen verantwoordelijk geacht. Volgens de mensenrechtenorganisatie Somos Defensores hebben die vaak banden met het regime. Een kleine veertig procent van de daders is onbekend. Dat aantal groeit elk jaar, ook onder het bewind van Santos. Het aantal niet-vervolgde misdaden gaat , volgens de mensenrechtenorganisatie, sinds 2002 jaarlijks omhoog. Van alle misdaden die totnogtoe bij justitie terecht kwamen, leidde er geen enkele tot een onderzoek.

Gedwongen verdwijningen

Groeiend (internationaal) protest komt er vandaag voornamelijk tegen de gedwongen verdwijningen. De afgelopen drie jaar verdwenen bijna 1130 mensen spoorloos. Totale cijfers van onopgeloste,gedwongen verdwijningen liggen rond de 32.000 . Een opvallende verdwijning gebeurde op 17 februari 2011, toen Sandra Viviana Cuellar Gallego verdween. Verschillende sociale organisaties kwamen op de been om de milieuactiviste op te sporen, en de gedwongen verdwijningen aan te kaarten.

Met succes, want zes Europese parlementairen schreven ondertussen een brief naar Santos om de president aan te sporen al zijn macht te gebruiken in de zoektocht naar de vrouw. Ook het grote publiek wordt aangesproken. Op 8 april organiseert de familie van de activiste de werelddag “Tegen de verdwijning, ik draag Sandra in mijn hart”. Ook België geeft die dag een signaal met een samenkomst om 17 uur aan de Colombiaanse ambassade in Brussel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.