Geweld in Gaza houdt scholen dicht

Het VN-agentschap voor Hulp aan Palestijnse Vluchtelingen heeft besloten zijn basisscholen in Gaza-stad voorlopig te sluiten. Het is de eerste keer dat dit gebeurt omwille van geweld tussen Palestijnen onderling. Bij straatgevechten tussen Hamas- en Fatahmilities kwamen in de voorbije drie dagen 27 mensen om het leven, waarvan 4 kinderen.
“Het geweld liet ons geen andere keuze”, licht John Ging, directeur bij het VN-agentschap voor Hulp aan Palestijnse Vluchtelingen (UNWRA), de beslissing toe. Tientallen scholen in conflictgebieden zijn dichtgegaan. De meeste scholen in Gaza zijn in handen van de Verenigde Naties. Tienduizenden kinderen zijn nu gedwongen thuis te blijven.
De VN hebben beloofd de situatie elke dag opnieuw te evalueren, maar het straatgeweld is bijzonder onvoorspelbaar. De voorbije twee weken is er al negen keer een staakt-het-vuren aan flarden geschoten. De vuurgevechten beginnen soms op klaarlichte dag in een drukke straat, zonder enige waarschuwing. “We kunnen het leven van de kinderen niet op het spel zetten”, zegt UNWRA-woordvoerder Adnan Abu Hasna.

Spookstad


Het geweld van de afgelopen dagen heeft van Gaza een spookstad gemaakt. Overal zijn wegversperringen met gewapende militieleden en op de straathoeken zijn wachtposten met zandzakjes opgetrokken. De markten zijn leeg, winkels stevig op slot en de bewoners durven hun huis niet uit. Zelfs daar is het niet altijd veilig. De 20-jarige Wasi Kurdish stierf nadat hij een kogel in de borst kreeg terwijl hij televisie zat te kijken.
Het geweld tussen aanhangers van de democratisch verkozen Hamas-regering en milities die trouw zijn aan president Mahmoud Abbas escaleerde toen Abbas in december nieuwe verkiezingen aankondigde. De president wil op die manier een einde maken aan de impasse in de onderhandelingen over een regering van nationale eenheid. Zo’n regering zou een einde maken aan de sancties die de internationale gemeenschap tegen de Hamas-regering heeft afgekondigd. Voor Europa en de VS is Hamas een terroristische organisatie.
De sancties hebben de malaise in het Palestijnse onderwijs nog doen toenemen. De leraars in de scholen van de Palestijnse Autoriteit hebben hun loon van 270 euro per maand in de voorbije 11 maanden slechts drie keer uitbetaald gekregen. In het schooljaar 2006-2007 gingen als 72 dagen verloren door stakingen.

Getraumatiseerd


Het leervermogen van de kinderen heeft niet alleen te leiden onder de gemiste schooldagen, zegt Fatma Shaheen, lerares Arabisch in het derde jaar. “De kinderen zijn getraumatiseerd. Ze durven niet naar school komen en wanneer ze hier zijn, durven ze niet meer naar buiten.”
Waar andere scholen brandoefeningen organiseren, oefenen de kinderen in Gaza regelmatig “tankalarm”. Ze duiken onder hun banken om dekking te zoeken tegen een aanval uit Israël. Het is overigens al gebeurd dat de kinderen in VN-scholen gewond raakten door kogels afgevuurd door Israëlische scherpschutters. Het klimaat van voortdurende angst zorgt er volgens Shaheen voor dat de kinderen weer beginnen te bedwateren.
Shaheen heeft zo haar eigen idee over het interne geweld, de sancties en de Europese bezetting. “Dit dodelijke theater wordt georchestreerd door Israël. Ze zijn de enigen die profiteren van het geweld en al wie eraan meedoet zijn simpelweg collaborateurs”. MDG2

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.