Geweld laait op na falende vredesbesprekingen Sri Lanka

De Tamil Tijgers beschuldigen de regering van moorden op burgers en kinderen. Het geweld in Sri Lanka is weer opgelaaid, na de weigering van de rebellengroep om in de Noorse hoofdstad Oslo rond de tafel te zitten met vertegenwoordigers van de Srilankaanse regering.
Ten minste tien mensen werden afgelopen weekend gedood, inclusief een militair en een belangrijk lid van de Tamil Tijgers (LTTE). Van beide kanten klinken beschuldigingen over moorden op onschuldige burgers.

Maandag publiceerden de Tamil Tijgers via hun nieuwsdienst op internet, Eelam News Services, foto’s van een gezin met twee kinderen van zeven en negen, dat door het Srilankaanse leger zou zijn omgebracht in Vankalai, in het noorden van het district Mannar. De LTTE gaf ook een lijst vrij met de namen van 24 kinderen die door het leger vermoord zouden zijn.

Het Srilankaanse ministerie van Defensie spreekt de beschuldigingen tegen. Volgens een woordvoerder willen de Tamil Tijgers met de aantijgingen de aandacht afleiden van hun eigen slechte reputatie als het gaat om het gedwongen rekruteren van kindsoldaten. De LTTE is door internationale organisaties daarom veroordeeld.

Ongeveer zevenhonderd mensen kwamen om door geweld dat verband hield met de verkiezingen waarna president Mahinda Rajapakse in november aan de macht kwam. Rajapakse uitte openlijk zijn twijfels over de Noorse bemiddelaars in het conflict, omdat die te partijdig zouden zijn. In 2002 werd door bemiddeling van Noorwegen een kwetsbaar vredesbestand gesloten, maar sindsdien laaide het geweld bij vlagen op.

Afgevaardigden van de regering en de Tamil Tijgers zouden elkaar op 8 en 9 juni ontmoeten in Oslo om te praten over de toekomstige rol van de Scandinavisch-Srilankaanse Waarnemingsmisssie (SLMM). De bijeenkomst was ook bedoeld om de weg vrij te maken voor hervatting van de gestaakte onderhandelingen in Genève. Maar de vertegenwoordigers van de LTTE weigerden de regeringsdelegatie te ontmoeten, naar verluidt omdat ze de afvaardiging te licht vonden.

Achtenveertig uur voordat de besprekingen zouden beginnen, explodeerde een mijn in de buurt van een marinebasis vlak buiten de hoofdstad Colombo.

Het geweld voedde de angst dat het wankele vredesbestand op het punt staat in te storten. “Het land verkeert in een situatie waarin de veiligheid van waarnemers eerst gewaarborgd moet worden, voordat voor veiligheid van de inwoners gezorgd kan worden”, zei N. Ananth, een Tamil uit het noorden van Jaffna. “Het bestand is al verschillende keren geschonden, maar het is het enige document dat het land bij nog elkaar houdt.”

De Tamil Tijgers vechten al langer dan 25 jaar voor een eigen staat voor de minderheid van Tamils in het noordoosten van het land. De strijd kostte tot nu toe meer dan 65.000 levens. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift