Geweld in Nigeria: de wereld reageert

De moordende aanval van zondag in Jos heeft veel reacties uitgelokt, zowel van Nigerianen zelf als internationaal.
Het recente geweld in het Nigeriaanse Jos heeft de internationale gemeenschap geschokt.

Human Rights Watch (HRW) dringt aan op onmiddellijke en grondige actie. Leger en politie moeten alle burgers, van alle etnieën, beschermen en er moet een onderzoek komen naar de daders. Corinne Dufka, West-Afrika researcher bij HRW, zegt dat men nu moet optreden, dit soort geweld heeft de voorbije decennia al duizenden slachtoffers gemaakt maar niemand werd verantwoordelijk gehouden voor de feiten.

Hillary Clinton, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, ijvert ook voor snelle actie, met respect voor de mensenrechten: “The Nigerian government should ensure that the perpetrators of acts of violence are brought to justice under the rule of law, and that human rights are respected as order is restored.”
Ondertussen heeft ook Navi Pillay, VN-mensenrechtencommissaris, officieel gereageerd. Volgens haar kan enkel een nieuwe aanpak redding brengen. Na de aanval van januari had de regio eigenlijk maximaal beveiligd moeten zijn, maar dit alleen zou geen oplossing bieden. De overheid moet de onderliggende oorzaken aanpakken: discriminatie, armoede en geschillen over grondgebied.

VN Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon zegt erg bezorgd te zijn over het toegenomen interreligieus geweld in de regio. Hij roept Nigeria’s politieke en religieuze leiders op samen te werken, om zo de kern van de zaak aan te pakken en zo tot een permanente oplossing te komen.
Ook het Vaticaan heeft meegedeeld zeer bedroefd te zijn door het vreselijke geweld.

Slachtoffers


Naar schatting zijn bij de aanval van zondag (7 maart) zo’n vijfhonderd mensen om het leven gekomen. Volgens getuigen en overlevenden zouden honderden Fulani, de grootste etnische groep in Nigeria met vooral moslims, een drietal dorpjes bestormd hebben. In de aangevallen dorpen woonden voornamelijk de christelijke Beroms. Men zou in de lucht beginnen vuren zijn, met de bedoeling iedereen naar buiten te lokken. Daarna werden mannen, vrouwen en kinderen afgeslacht of levend verbrand. De autoriteiten zouden er niet in geslaagd zijn op tijd in te grijpen, dat melden getuigen aan AFP, bovendien zouden de moslims in de getroffen dorpen vooraf op de hoogte zijn gebracht van de nakende aanval. De meesten slachtoffers zijn ondertussen begraven in een verschillende massagraven.

Wraak?


Velen vermoeden dat deze nieuwe uitbarsting een wraakactie is tegen het geweld van januari. Toen viel Berom groep de Fulani gemeenschap aan, met vele doden tot gevolg. Waarnemend president Goodluck Jonathan reageerde door meer veiligheidstroepen naar Jos te sturen maar volgens HRW is deze verhoogde bescherming beperkt gebleven tot de grootste dorpen, en dus blijven de kleinste gemeenschappen in de kou staan. De veiligheidsdiensten hebben ondertussen meer dan negentig verdachten opgepakt, en de beveiliging wordt opgevoerd. Extra troepen zijn uitgestuurd.

Nigeriaanse reacties


 


De staatsoverheid van Plateau, waarvan Jos de hoofdstad is, veroordeelt de aanval en de Nigeriaanse blogosfeer reageert vooral met een mix van horror, schaamte en empathie. Sommige bloggers posten gruwelijke foto’s van de slachtpartij, als bewijs dat het land faalt. Volgens sommigen is de crisis in Jos enkel een symptoom van een algemeen Nigeriaans probleem. Het zou een weerspiegeling zijn van een falend systeem en een gebrek aan democratie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.