Geweld in Nigeria laait op

Bij religieus geweld in de Nigeriaanse stad Jos zijn tientallen doden gevallen. Rond de stad zijn er nog steeds schermutselingen tussen christenen en moslims.
Volgens de lokale bevolking begonnen de gevechten zondag in een christelijke buurt waar een moskee gebouwd werd. De regering zegt dat er twintig doden zijn gevallen, maar volgens de leiders van de strijdende facties zou dat cijfer vele keren hoger liggen. In Jos zijn de straten verlaten en de winkels gesloten. “In de stad zelf zijn de gevechten voorbij, maar we horen nog schoten uit de dorpen in de rand van de stad”, zegt Muhammad Tanko Shittu, een medewerker van een moskee. “We verwachten dat er vandaag nog meer lijken gebracht zullen worden.”
De Verenigde Naties en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) hebben hun bezorgdheid uitgedrukt over de situatie in Jos. Nu extra soldaten de straat opgaan om de situatie onder controle te houden, roept HRW het Nigeriaanse leger op tot extra voorzichtigheid.

Niet enkel religieus


Volgens Charles Dokubo van het Nigeriaans Instituut voor Internationale Zaken is er niet enkel een religieus aspect aan de gevechten. “Er zijn twee gemeenschappen: degenen die zichzelf de inwijkelingen noemen en de degenen die zichzelf als inheems zien. De crisis is begonnen met de vorming van een lokale overheid.” Daarbij zouden teveel posten naar de ingeweken moslimbevolking zijn gegaan. De spanningen lopen al langer op over de verdeling van banen tussen beide groepen.
“Op zijn zachtst gezegd faalt het beleid in Nigeria. Het is een uiting van het ernstige economische probleem in het land en van de instorting van de rechtstaat.”
Kabiru Mato
Volgens Professor Kabiru Mato van de Universiteit van Abuja heeft religie zelfs weinig te maken met de echte oorzaken van het geweld: een combinatie van sociale spanningen, economische malaise en politieke frustratie. “Op zijn zachtst gezegd faalt het beleid in Nigeria”, zegt hij. “Het is een uiting van het ernstige economische probleem in Nigeria en van de instorting van de rechtstaat.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift