Geweld in Oaxaca laait opnieuw op

De Mexicaanse regering heeft de federale politie naar de hoofdstad van de zuidelijke staat Oaxaca gestuurd om de rust te herstellen. Vrijdag vielen er vier doden, onder wie een Amerikaanse journalist. De stakende leraren stellen hun beslissing om naar de klassen terug te keren voorlopig uit.
Stakende leerkrachten en lokale inwoners hebben de straten in het centrum van Oaxaca al vijf maanden afgesloten en bezetten lokale radio- en televisiestations. Ze beschuldigen de gouverneur Ulises Ruiz van corruptie en machtsmisbruik en eisen zijn ontslag.

De 350 sociale organisaties die zijn ontslag eisen zijn verzameld in de Volksvereniging, een organisatie die ontstond uit de gewelddadige repressie van een betoging van stakende leraars. Zij hebben in mei het werk neergelegd omdat ze betere lonen willen. Deze week stemden de leerkrachten om terug te keren naar de klassen. Maar na het geweld vrijdag, en na de beslissing om de federale politie op Oaxaca af te sturen, stellen de leerkrachten hun terugkeer uit.

Vrijdag hebben zwaarbewapende politiemannen in burger het vuur geopend op leden van de Volksvereniging. De activisten verschuilden zich achter barricades om de straten in het centrum van de stad te blokkeren. Een leraar, een inwoner van een arme wijk in Oaxaca en een freelancejournalist uit de Verenigde Staten kwamen om het leven, een vierde slachtoffer is nog niet geïdentificeerd. De 36-jarige journalist, Bradley Will, werkte voor Indymedia aan een documentaire over het protest. Osvaldo Ramírez, fotograaf bij de Mexicaanse krant Milenio, raakte gewond. Verschillende leden van de Volksvereniging zijn gearresteerd, niemand weet waar ze opgesloten werden.

Bezorgdheid

Mensenrechtenorganisaties vinden dat de politie in Oaxaca de sociale beweging tegenwerkt door repressie en bedreigingen. De Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Antonio Garza, benadrukt de “nood aan een terugkeer naar orde en gerechtigheid in Oaxaca” en betreurt de dood van de Amerikaanse journalist. De Internationale Mensenrechtenfederatie is bezorgd over het dalende respect voor mensenrechten in het conflict. De Volksvereniging roept haar leden dan weer op om weerstand te bieden aan de gewelddadige acties waarvan ze het slachtoffer zijn. Ze hebben zich bewapend met knuppels en molotovcocktails.

Een inter-Amerikaanse mensenrechtencommissie heeft de regering Fox opgeroepen om meer kordaat op te treden in het conflict. De partij van president Fox, de PAN, ziet Ruíz liever vertrekken, maar wil de PRI niet voor het hoofd stoten zolang haar met een zeer nipte meerderheid verkozen president Felipe Calderón niet vast in het zadel zit. Op 1 december geeft huidig president Fox de fakkel door aan partijgenoot Calderón.

Gouverneur Riuz is uit Oaxaca verjaagd en regeert sinds een paar maanden vanuit een luxueus hotel in de Mexicaanse hoofdstad. Ruiz beschuldigt de Volksvereniging van de crisis. Hij behoort tot de conservatieve vleugel van de PRI en kan rekenen op de sten van zijn eigen partij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.