Geweld piekt in Mexico

Met 5.585 moorden tot november wordt 2008 het meeste gewelddadige jaar uit de recente geschiedenis van Mexico. De straffeloosheid vormt een groot probleem, en de massale inzet van soldaten tegen de moorddadige drugsbendes in het land haalt weinig uit.
Volgens de cijfers in een nieuw rapport van de Nationale Mensenrechtencommissie werden er dit jaar in Mexico al bijna twee keer meer mensen vermoord dan in 2007. Tussen de slachtoffers bevonden zich 648 agenten, soldaten en ambtenaren. Vorig jaar kwam de commissie voor die groep maar aan een totaal van 56 moorden.

De Mexicaanse bevolking werd dit jaar opgeschrikt door onthoofdingen, moordpartijen op klaarlichte dag en de vondst van zwaar verminkte lijken. Er waren granaataanvallen tegen legerposten en de kantoren van kranten. In september voerde een groep huurlingen een aanval uit op een plein in de stad Morelia waarbij acht doden en tientallen gewonden vielen.

De Mexicaanse staat krijgt geen greep op het extreme geweld in het land, dat blijkt ook uit andere cijfers. In 2007 werden 1,7 miljoen misdrijven gemeld in het land. Daarvan werden er maar een kwart miljoen voor de rechtbank behandeld; in 163.000 gevallen volgde er ook een uitspraak.

Van veel diefstalen of geweldplegingen krijgt de overheid nooit iets te horen. De mensenrechtencommissie schat dat 48 van de 104 miljoen Mexicanen de voorbije drie jaar slachtoffer werden van een of ander misdrijf.

Ander beleid



De mensenrechtencommissie vindt dat de regering dringend een ander veiligheidsbeleid moet gaan voeren. En de bewindvoerders moeten er zeker voor zorgen dat het land niet steeds verder in een uitzonderingstoestand verzeilt, wat het geval is door de grootschalige inzet van het leger tegen de drugsbendes sinds begin 2007. De regering van president Felipe Calderón maakt nog geen aanstalten om de soldaten weer naar de kazernes te halen, ondanks de talrijke mensenrechtenschendingen waaraan ze zich intussen al schuldig hebben gemaakt.

Ook de gerechtelijke overheid in Mexico heeft werk aan de winkel. De rechtspraak lijdt onder inefficiëntie en corruptie, oordeelt de mensenrechtencommissie. Van de 90.000 aanhoudingsbevelen die tussen de afgelopen drie jaar werden uitgevaardigd in zeven deelstaten, zijn er bijvoorbeeld nog altijd ruim  65.500 niet uitgevoerd. In heel Mexico wachten er nog altijd 400.000 aanhoudingsbevelen op uitvoering.

Alberto Herrera, de directeur van de Mexicaanse afdeling van Amnesty International, waarschuwt dat het aanhoudende geweld ook de roep om wraak en vergelding doet toenemen. De deelstaatregering van Coahuila diende bijvoorbeeld al een aanvraag in om de doodstraf opnieuw te kunnen invoeren. Volgend jaar buigt het Mexicaanse parlement zich over het verzoek. Het maakt wel weinig kans, want een meerderheid van de parlementsleden en de federale regering hebben zich er al tegen uitgesproken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.