Geweld in Sri Lanka blijft duren

Het eindoffensief van het Srilankaanse leger geraakt niet afgerond. Tienduizenden burgers zitten geblokkeerd tussen leger en Tamil Tijgers.
  • In Puthukkudiyiruppu, de laatste Tamil-rebellenstad, heeft het Sri Lankaanse leger woendag een ziekenhuis op de rebellen veroverd. Het leger voert er strijd met de laatste overgebleven Tamil Tijgers. Het aantal slachtoffers werd niet vrijgegeven. Ongeveer 300 mensen moesten vorige maand nog het ziekenhuis ontvluchten wegens het conlict.
  • Woensdag  doodde het Srilankaanse leger Sabarathnam Selvathurai, verantwoordelijk voor de financiën van de Tamil Tijgers, samen met 16 andere separatistische strijders.

  • Dinsdag heeft een zelfmoordaanslag, bij een moskee in het zuiden van Sri Lanka, het leven gekost aan 14 mensen. 42 mensen raakten gewond, onder wie minister van Post en Telecommunicatie Mahinda Wijesekara. De aanslag wordt toegeschreven aan de Tamil Tijgers.

  • Begin  2009 werd het Tamil-bolwerk Kilinochchi door Sri-Lankaanse regeringstroepen ingenomen. De stad, gelegen in het noorden van het eiland, diende al meer dan een decennia als officieuze hoofdstad van de Tamil-rebellen en was van symbolische en strategische betekenis. Het verlies van het netwerk wordt gezien als een van de zwaarste klappen voor de Tamil Tijgers, en als het begin van hun militaire nederlaag.
  • De Tamiltijgers, voluit de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam, is een organisatie van de Tamils, een bevolkingsgroep  in de Zuid-Indiase staat Tamil Nadu en de landen Sri Lanka, Singapore en Maleisië. Sinds 1972 vechten ze in Sri Lanka voor een onafhankelijk Tamil Eelam, ofwel Tamilthuisland.
  • Sinds 1997 staan de LTTE in de Verenigde Staten op de lijst van terroristische organisaties wegens het gebruik van terroristische tactieken. Bekende slachtoffers van aanslagen van de Tamiltijgers zijn de voormalige Indiase premier Rajiv Gandhi en de Sri Lankese president Ranasinghe Premadasa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.