Gewelddadig politieoptreden roept afschuw op in Tsjechië

In Tsjechië is onrust ontstaan over een gewelddadig politie-optreden tijdens een technoconcert. Mensenrechtengroeperingen in Tsjechië eisen het ontslag van de premier en de minister van Binnenlandse Zaken.

Op 30 juli gebruikten meer dan duizend politieagenten waterkanonnen, traangas en knuppels om 5.000 bezoekers van het technoconcert Czech Tek in de stad Mlynec uiteen te jagen. Bij de politieactie raakten 90 mensen gewond. Een veertienjarig meisje werd zodanig mishandeld, dat ze de rest van haar leven gezondheidsproblemen houdt.

In een fatsoenlijke democratie zouden de premier en de minister van Binnenlandse Zaken aftreden voor zoiets, zegt Jiri Kopal van de Tsjechische mensenrechtengroepering Liga voor de Mensenrechten.

De politie had de toegangswegen naar het concert geblokkeerd met het argument dat de eigenaar van het terrein zijn permissie had ingetrokken. Ook zouden er klachten zijn geweest van eigenaars van omliggende grond, omdat concertgangers zonder toestemming kampeerden op hun land.

Toen bleek dat de eigenaar van het land wel toestemming had gegeven voor het concert en duizenden mensen het terrein betraden, greep de politie toch in. Volgens getuigen werden tientallen concertgangers met knuppels geslagen terwijl ze wegrenden. Ook werden mensen aangevallen door de politie terwijl ze het terrein al hadden verlaten.

Vier agenten, die op een amateurfilm staan die tijdens de actie gemaakt werd, hebben inmiddels toegegeven dat ze bezoekers geslagen hebben. Op de film, die op de nationale televisie werd vertoond, is te zien hoe ze concertgangers schoppen en slaan die bereid zijn vrijwillig het terrein te verlaten.

Vijftien prominente politici en voormalige dissidenten, waaronder president Vaclav Klaus en oud-president Vaclav Havel, tekenden een open brief waarin het politieoptreden scherp veroordeeld wordt. Een Tsjechische krant vergeleek het optreden met de brute politieacties net voor de revolutie van 1989 die het einde van het communisme inluidde.

Premier Jiri Paroubek verdedigt het politieoptreden nog steeds. Paroubek en de minister van Binnenlandse Zaken moeten aftreden, zegt Kopal. De politie heeft zich agressiever gedragen dan ooit het geval was tijdens het communistische regime.

Eerdere Czech Tek-concerten verliepen zonder veel problemen. Wel werden er op grote schaal alcohol en drugs gebruikt. Mensenrechtengroeperingen als het Helsinki Comité zeggen dat de politieactie bedacht is door overheidsfunctionarissen die alvast de verkiezingen van volgend jaar willen beïnvloeden. Waarschijnlijk wilden zij steun verwerven bij het deel van de bevolking dat niet gediend is van de technoparty’s aldus het Comité in een verklaring. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.