Gewelddadige protesten zetten regering Malawi onder druk

Malawi was vorige week getuige van gewelddadige protesten waarbij 18 mensen omkwamen en 275 betogers gearresteerd werden. Als de regering er geen antwoorden vindt op  de economische problemen en het zwakke bestuur, dan zal het land nog meer geweld zien, zeggen analisten.

  • Reuters Protesten in de straten van Blantyre, de commerciële hoofdstad van Malawi Reuters

De betogingen waren de eerste in hun soort sinds de onafhankelijkheid van het land in 1994. President Bingu wa Mutharika moest het leger opdracht geven de orde te herstellen in drie steden: Lilongwe, Blantyre en Mzuzu. De media konden niet vrij berichten over de demonstraties.

Hoewel Tina Kaduya’s winkeltje werd geplunderd tijdens de betogingen, steunt ze de demonstranten. “Ik ben voor bijna 2000 dollar aan goederen kwijt, maar ik kan de mensen die mijn winkel aanvielen begrijpen. Veel inwoners zijn kwaad omwille van de dalende levensstandaard. Veel mensen zijn arm dus zien ze de demonstraties als een mogelijkheid om te plunderen.”

Volgens Mustapha Hussein, politiek analist aan de Universiteit van Malawi, moet president Mutharika dringend rekening houden met de zorgen van zijn bevolking. “Het lijkt erop dat de president geen verantwoordelijkheid aanvaardt voor de economische problemen en het zwakke bestuur in het land”, zegt hij. “Er zullen nog grotere demonstraties komen als de regering niet met antwoorden op de proppen komt.”

De sfeer blijft gespannen nu de wachtrijen voor brandstof blijven groeien en de bevolking kampt met frequente stroompannes en watertekorten. Mutharika heeft nog geen enkel antwoord geboden op de eisen van de toestanden.

Donoren

Malawi is voor bijna 40 procent van de begroting afhankelijk van buitenlandse donoren, en die zijn niet opgezet met de manier waarop de president de protesten heeft aangepakt. De Amerikaanse Millennium Challenge Corporation (MCC) schortte meteen een hulppakket van 350,7 miljoen dollar op. In een verklaring gaf de MCC het gebruik van geweld door de overheid tegen vreedzame demonstranten en de censuur op de berichtgeving als redenen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift